Αυτό διότι η αμερικανίδα δικαστής απέρριψε προχθές μέρος των ισχυρισμών της ενάγουσας ως αβάσιμων. Η διαφορά δημιουργήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο Σαν Χοσέ των ΗΠΑ, όταν η Apple κατέθεσε αγωγή προσάπτοντας στην κορεάτικη φίρμα ότι αντέγραψε δολίως και εξόφθαλμα το λογισμικό και τη συσκευασία των μοντέλων iPhone και iPad.
Στην διάρκεια της προκαταρκτικής διαδικασίας την Τρίτη, το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό της Apple, ότι η εναγόμενη εξαπάτησε τις ενώσεις που ορίζουν τα standards λειτουργίας των κινητών τηλεφώνων. Συγκεκριμένα η ενάγουσα κατηγορούσε την κορεάτικη ανταγωνίστριά της ότι είχε παραπλανήσει το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Όρων Λειτουργίας στις Τηλεπικοινωνίες (European Telecommunications Standards Institute – ETSI) και χρησιμοποιούσε το πατενταρισμένο λογισμικό της χωρίς εξαγορά δικαιωμάτων χρήσης. Κατ’ αποτέλεσμα, η Samsung παραβίαζε τους όρους FRAND (fair, reasonable and no-discriminatory) και λειτουργούσε με μονοπωλιακό τρόπο στην αγορά. «Μολονότι δεν υπάρχει κατ’ αρχήν οποιαδήποτε νομική πλημμέλεια στη θεωρία της Apple για σύνδεση μεταξύ παραβίασης ελεύθερου ανταγωνισμού και παραβίασης των όρων FRAND, απορρίπτουμε τον ισχυρισμό, επειδή δεν αποδεικνύεται επαρκώς ότι η Samsung εξαπάτησε όντως ως προς αυτό τις αρμόδιες αρχές», σημείωσε η δικαστής Koh. «Επιπροσθέτως, πρέπει να απορρίψουμε και τον ισχυρισμό παραβίασης των αρχών του αθέμιτου ανταγωνισμού, διότι είναι ουσιαστικά ταυτόσημος με τον ισχυρισμό για μονοπωλιακή συμπεριφορά, αντίθετη προς τις διατάξεις του ελεύθερου ανταγωνισμού».
Οι αντίδικοι περιμένουν πλέον τις επόμενες συζητήσεις για τους λοιπούς ισχυρισμούς, καθώς και την απάντηση του δικαστηρίου στο αίτημα προσωρινής δικαστικής προστασίας που έχει καταθέσει η Apple, ζητώντας απόσυρση των επίμαχων μοντέλων από την αγορά, έως ότου εκδοθεί οριστική απόφαση.
Απόφαση Δικαστηρίου για απόρριψη μέρους των ισχυρισμών