Σε εξέλιξη στην Αυστραλία η δίκη μουσικού πειρατή στο Διαδίκτυο

0

Ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα σε δικαστήριο του Σίδνευ η δίκη του Στέφεν Κούπερ, ο οποίος κατηγορείται ότι διατηρούσε την ιστοσελίδα MP3s4free.net, από όπου ο χρήστης μπορούσε να αποθηκεύσει πειρατικά μουσικά αρχεία στον υπολογιστή του.

Η υπόθεση απασχόλησε τις δικαστικές αρχές της χώρας, όταν η Επιτροπή Πειρατικών Ερευνών της Μουσικής Βιομηχανίας (MIPI) εισέβαλε στην έδρα του Κούπερ τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της MIPI, μέσα σε ένα χρόνο η εν λόγω ιστοσελίδα είχε 191.296.511 επισκέπτες, ενώ το ίδιο διάστημα διακινήθηκε υλικό μεγέθους 1,97 terabytes.

Ο δικηγόρος της MIPI δήλωσε πως η αποθήκευση των μουσικών αρχείων ήταν δωρεάν για τους χρήστες και ο Κούπερ έβγαζε χρήματα από εταιρίες που διαφήμιζαν τα προϊόντα τους στο web site. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι τα δωρεάν μουσικά αρχεία ήταν το δόλωμα, ώστε η ιστοσελίδα να έχει μεγάλη κίνηση και ο Κούπερ να βγάζει αυτόματα περισσότερα χρήματα.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Κούπερ δηλώνει πως ο πελάτης του δεν έχει παραβιάσει το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς το μόνο που έκανε ήταν να δημιουργήσει ένα είδος ευρετηρίου (directory) που βοηθούσε τους χρήστες να εντοπίσουν στο διαδίκτυο μουσικά αρχεία και να τους βοηθήσει να τα «κατεβάσουν» στον υπολογιστή τους με τη βοήθεια hyperlinks.

Σχόλια