Σε κατάσταση πολιορκίας η ιστοσελίδα WikiLeaks μετά την ανάρτηση νέων απορρήτων εγγράφων

0

Επιπλέον μέτρα ασφαλείας έχει λάβει ο ιδρυτής του ιστότoπου WikiLeaks Τζούλιαν Εσέιντζ, μετά τη δημοσιοποίηση περίπου 400 χιλιάδων εμπιστευτικών στοιχείων αναφορικά με τον πόλεμο του Ιράκ.
Ο Εσέιντζ μιλώντας σε ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο τόνισε ότι αν και δε φοβάται για τη ζωή του, εντούτοις ήταν απαραίτητη η λήψη πρόσθετων μέτρων.
Την προηγούμενη Παρασκευή η ιστοσελίδα, που έχει βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα, με την Ουάσιγκτον να υποστηρίζει ότι έχει συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια,
δημοσιοποίησε 400 χιλιάδες εμπιστευτικά έγγραφα που αφορούν την περίοδο 2004-2009 και αποκαλύπτουν πάνω από 300 περιπτώσεις βασανιστηρίων που διαπράχθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά τουλάχιστον 109,000 άτομα , εκ των οποίων το 63% ήταν πολίτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ από την επέμβαση τον Μάρτιο του 2003 μέχρι τα τέλη του 2009. Από τις 66 χιλιάδες θανάτους πολιτών οι 15 χιλιάδες δεν αναφέρθηκαν ποτέ.
Η βρετανική κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Άμυνας καταδίκασε τη δημοσιοποίηση αυτών των μυστικών εγγράφων αναφέροντας ότι μπορεί η αποκάλυψή τους να ενέχει κινδύνους για τη ζωή βρετανών στρατιωτών.

Σχόλια