Σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα VouliWatch

0

Το VouliWatch είναι η πρώτη ελληνική ψηφιακή πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν οι πολίτες πως λειτουργεί η νομοθετική εξουσία, να επικοινωνήσουν, να αξιολογήσουν και να ελέγξουν τους βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Με το μότο «Δυναμώνουμε τη Δημοκρατία», η πλατφόρμα λειτουργεί σε δοκιμαστική λειτουργία (beta version) στη διεύθυνση http://www.vouliwatch.gr/

Μέσα από το Vouliwatch ο πολίτης φέρνει στο φως ζητήματα τοπικού ή εθνικού ενδιαφέροντος, ελέγχει τους βουλευτές και ευρωβουλευτές για την κοινοβουλευτική τους δραστηριότητα, τους αξιολογεί, καταθέτει προτάσεις και συζητά για θέματα πολιτικής επικαιρότητας. Μπορεί ακόμη και να δει την ερώτησή του να φθάνει στην Βουλή με τη μορφή του κοινοβουλευτικού ελέγχου (π.χ. αναφορά, ερώτηση, επερώτηση κλπ).

Με απλό και κατανοητό τρόπο καταγράφονται πληροφορίες που βοηθούν κάθε χρήστη της ιστοσελίδας να κατανοήσει τις διαδικασίες λειτουργίας του κοινοβουλευτισμού και να συμμετέχει ενεργά σε αυτές.

Από την άλλη πλευρά, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι (βουλευτές και ευρωβουλευτές) έχουν τη δυνατότητα να απαντούν ευθέως στους πολίτες, να ενημερώνονται για ειδικότερα ζητήματα, να προβάλλουν το νομοθετικό τους έργο και να αξιολογούνται για τις επιδόσεις τους στην κοινοβουλευτική και δημοκρατική διαδικασία.

Πρόκειται για μια ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, που λειτουργεί ήδη και σε άλλες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης και έχει ως στόχο να ενισχύσει το διάλογο, τη γνώση, την πολιτική συμμετοχή και τη λογοδοσία μεταξύ πολιτών και πολιτικών.

Σχόλια