Σε στρατιωτικό δικαστήριο η υπόθεση Μάννινγκ για τις αποκαλύψεις στο Wikileaks

0

Η ποινή με την οποία απειλείται ο Μάννινγκ για διαρροή απόρρητων αρχείων και παροχή βοήθειας στον εχθρό, είναι ισόβια κάθειρξη.  Η προανάκριση ξεκίνησε μόλις το Δεκέμβρη, παρότι ο 24χρονος Μάννινγκ έχει συλληφθεί από το Μάιο του 2010. «Υπάρχουν βάσιμα στοιχεία ότι ο ύποπτος διέπραξε τα αδικήματα που του καταλογίζονται. Γι’ αυτό και προτείνουμε την εισαγωγή της υπόθεσης σε στρατιωτικό δικαστήριο», ανέφερε ο ανακριτής Lt Col Paul Almanza.

Το Δεκέμβρη οι δικηγόροι του χαμηλόβαθμου στρατιωτικού Μάννιγκ είχαν ισχυριστεί ότι ο πελάτης τους υπέφερε από ψυχολογικά προβλήματα και κρίσεις ταυτότητας και ότι κανονικά δεν έπρεπε να έχει εξαρχής πρόσβαση σε τόσο ευαίσθητα αρχεία. Από την άλλη, η προανάκριση αποκάλυψε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα σε βάση δεδομένων που ανήκε στον Μάννινγκ, ο οποίος φέρεται ότι συνεννοήθηκε απευθείας με τον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

Η δημοσιοποίηση των απόρρητων αρχείων του Μάννινγκ στην ιστοσελίδα του Wikileaks αποτελούν την μεγαλύτερη –ποιοτικά και ποσοτικά – διαρροή απόρρητων αρχείων στην ιστορία των ΗΠΑ. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και ένα βίντεο με αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ που πυροβολούν κατά δημοσιογράφων και αμάχων από ένα ελικόπτερο, καθώς και 250.000 απόρρητα διπλωματικά μηνύματα. Επιπλέον, δημοσιοποιήθηκαν μαζί και 400.000 έγγραφα σχετικά με τις πρακτικές του αμερικανικού στρατού στον πόλεμο του Ιράκ.
Μετά τη σύλληψή του ο Μάννινγκ κρατούνταν σε στρατιωτικές φυλακές της Βιρτζίνια. Οι συνθήκες κράτησης είχαν συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον, καθώς ήταν υπό εικοσιτετράωρη βίντεο-επιτήρηση και έγινε αντικείμενο εξευτελιστικής – αν και όχι βάναυσης – μεταχείρισης.  

 

Σχόλια