Σε συμβιβασμό η Yahoo στην υπόθεση των Κινέζων αντιφρονούντων

0

Η Yahoo συμφώνησε να προβεί σε εξωδικαστικό συμβιβασμό αναφορικά με την αγωγή που ασκήθηκε εις βάρος της από οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία εκπροσωπεί μια ομάδα Κινέζων αντιφρονούντων.

Οι λεπτομέρειες του συμβιβασμού δεν έχουν γίνει γνωστές αλλά η Yahoo ανακοίνωσε ότι πρόκειται να καλύψει όλα τα δικαστικά έξοδα και ότι θα προσφέρει «οικονομική, ανθρωπιστική και νομική κάλυψη στις οικογένειες των δύο Κινέζων αντιφρονούντων δημοσιογράφων».
Οι ενάγοντες καταγγέλλουν ότι η Yahoo παρείχε πληροφορίες στην κυβέρνηση της Κίνας, οι οποίες συνέβαλαν στην ποινική δίωξη δύο Κινέζων αντιφρονούντων.
Από την πλευρά της η αμερικανική εταιρεία υποστηρίζει ότι ήταν υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με την κινεζική νομοθεσία.
Η οργάνωση Παγκόσμιος Οργανισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ΗΠΑ, η οποία προσέφυγε στη δικαιοσύνη εις βάρος της Yahoo, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία αναγκάστηκε σε συμβιβασμό εξαιτίας των επικρίσεων που δέχθηκε από βουλευτές του κογκρέσου κατά την ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση στις 6 Νοεμβρίου.
Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ξεκίνησε, πέρυσι, τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες φυλάκισης ενός Κινέζου δημοσιογράφου.
Η επιτροπή του κογκρέσου άσκησε δριμεία κριτική στην Yahoo, η οποία σύμφωνα με την επιτροπή ενήργησε «αδικαιολόγητα αδιάφορα αν όχι παραπλανητικά στην προσκόμιση στοιχείων στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων».
Σύμφωνα με την υπόθεση ο δημοσιογράφος Σι Τάο καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη για ανατροπή του κινεζικού καθεστώτος. Η Yahoo είχε παραδώσει τους κωδικούς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και της διεύθυνσης IP του δημοσιογράφου στις κινεζικές αρχές.
Ο Ουάνγκ Ζιαονίνγκ, βραβευμένος με τη Χρυσή Πένα Διεθνούς Δημοσιογραφίας το 2007, φυλακίστηκε με την ίδια κατηγορία επειδή έστειλε στο εξωτερικό ηλεκτρονικό μήνυμα με κείμενα υπέρ μιας δημοκρατικής μεταρρύθμισης και ενός πολυκομματικού συστήματος στην Κίνα.

Σχόλια