Σε συμβιβασμό κατέληξε υπόθεση «Δαυίδ εναντίον Γολιάθ» για κατοχύρωση πατέντας

0

Παράταση ζωής κέρδισε η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ Transmeta, καθώς η Intel, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρείες κατασκευής μικροκυκλωμάτων για υπολογιστές, συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 250 εκατομμυρίων δολαρίων για να «κλείσει» υπόθεση παραβίασης πατέντας που κίνησε εις βάρος της η Transmeta. Η Transmeta κατέθεσε πέρυσι αγωγή κατηγορώντας την Intel ότι χρησιμοποίησε δέκα καταχωρημένες τεχνολογίες της.

Σύμφωνα με τη συμφωνία η Intel θα καταβάλλει μια και έξω το πόσο των 150 εκατομμυρίων δολαρίων και θα ακολουθήσουν ετήσιες πληρωμές των 20 εκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα πέντε έτη. Σε αντάλλαγμα η Intel απέσπασε άδεια χρήσης σε όλες τις κατοχυρωμένες τεχνολογίες και εφαρμογές της Transmeta.

Ο γενικός νομικός σύμβουλος της Transmeta, Τζον Χόρσλεϊ δήλωσε ότι η συμβιβαστική λύση προσφέρει στην εταιρεία «άμεση ρευστότητα καθώς και μια μελλοντική ροή εισοδήματος, η οποία ελπίζουμε να συμβάλει στην ανάπτυξη της εταιρείας».

Η Transmeta αναγκάστηκε να απολύσει τα τρία τέταρτα του εργατικού της δυναμικού στις αρχές του έτους και απέμεινε με 40 εργαζομένους. Μετά τη συμβιβαστική συμφωνία η αξία του μετοχικού κεφαλαίου της Transmeta τριπλασιάστηκε.
«Κατορθώσαμε να βρούμε μια λύση αποδεκτή και από τις δύο εταιρείες», δήλωσε εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας της Intel, Τσακ Μαλόι και πρόσθεσε, «πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία είναι συνεπής με την πολιτική μας να αποκτούμε άδειες για τεχνολογική εκμετάλλευση προσφέροντας ίσης αξίας ανταλλάγματα».
Να σημειωθεί ότι στο νομικό τμήμα της Transmeta εργάζονται δύο νομικοί, οι οποίοι κατάφεραν να αναμετρηθούν με το 240 μελών νομικό τμήμα της Intel. Εξ ου και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης όταν αναφέρονται στην υπόθεση την αποκαλούν «Δαυίδ εναντίον Γολιάθ».

Σχόλια