Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Πεκίνου – Google

0

Τέσσερις μήνες μετά την πρώτη ρήξη στις σχέσεις της με την Κίνα, η Google ανακοίνωσε και επισήμως ότι σταμάτησε να λογοκρίνει τα αποτελέσματα αναζήτησης στη χώρα αυτή, αγνοώντας τις περί του αντιθέτου προειδοποιήσεις των αρχών.
Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στο εξής θα ανακατευθύνει τους χρήστες των υπηρεσιών της επί κινεζικού εδάφους στην ιστοσελίδα της που έχει βάση το Χονγκ Κονγκ. “Είναι μια ευαισθητοποιημένη απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, είναι κίνηση απολύτως νόμιμη και θα αυξήσει την πρόσβαση των κινέζων χρηστών σε πληροφορίες”, διευκρίνισε σχετικά ο νομικός σύμβουλος της Google. Η αντίδραση της Κίνας στην ανακοίνωση ήταν άμεση, με το Πεκίνο να κατηγορεί την Google ότι παραβιάζει μια υπόσχεση που είχε δοθεί εγγράφως και να κάνει λόγο για μια κίνηση απολύτως λανθασμένη.
Στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών αναφέρθηκε και η Ουάσιγκτον, με τον εκπρόσωπο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ να δηλώνει: “είμαστε απογοητευμένοι που η Google και η κινεζική κυβέρνηση δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία που θα επέτρεπε στην Google να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της μέσω του κινεζικού της site”.

Σχόλια