Σιγκαπούρη: Νομοθετικό πλαίσιο για το μπλοκάρισμα πειρατικών ιστοσελίδων

0

Νέο νομοθετικό πλαίσιο υιοθετεί η Σιγκαπούρη, με σκοπό να μπλοκάρει ιστοσελίδες με περιεχόμενο που παραβιάζει κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα, όπως το Pirate Bay.

Η τροποποίηση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων της Σιγκαπούρης, θα δίνει τη δυνατότητα στους νομίμους δικαιούχους, να ζητούν από τους παρόχους υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο να μπλοκάρουν τις ιστοσελίδες που τα παραβιάζουν. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Σιγκαπούρης ακολουθεί τα βήματα του Ηνωμένου Βασιλείου το οποίο προχώρησε σε ant;istoixh τροποποίηση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, λίγους μήνες πριν.

Ο νέος νόμος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους και θα υσχύσει  αφού πρώτα περάσει από το Κοινοβούλιο.

Από την έναρξη της ισχύος του νόμου, οι ιδιοκτήτες τέτοιου υλικού θα πρέπει να ζητήσουν την αφαίρεσή του από τους παρόχους που το ανέβασαν παράνομα και αν αυτοί δε συμμορφωθούν θα πρέπει να στραφούν στη δικαιοσύνη απαιτώντας το μπλοκάρισμα της σελίδας, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, οι προϋποθέσεις που θα οριστούν ώστε να χαρακτηριστεί ένας διαδικτυακός τόπος ως παράνομος, δεν πρόκειται να επηρεάσουν μηχανές αναζήτησης όπως το Google.

Αν και τα μέτρα αυτά μπορούν να παρακαμφθούν με τη χρήση ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN), το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως “κανένα μέτρο, όσο καλά έχει σχεδιαστεί, δεν μπορεί να εμποδίσει την πρόσβαση σε τέτοιου είδους πειρατικές ιστοσελίδες”.

Σχόλια