Σημαντικές βελτιώσεις βλέπει στην Οδηγία ePrivacy o Ευρωπαίος Επόπτης για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων

0

Καθοριστικής σημασίας προβλέψεις για την καλύτερη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο περιλαμβάνει η νέα κοινοτική οδηγία ePrivacy, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επόπτη για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων, Πίτερ Χάστινξ.
Ο κ. Χάστινξ σημειώνει ότι μετά τη μεταρρύθμιση στις τηλεπικοινωνίες στην οποία προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη εβδομάδα, δεν υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο για την εφαρμογή της οδηγίας ePrivacy. Κατά τον ίδιο, η οδηγία περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα των κενών ασφαλείας, της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας (spam), των cookies –των γνωστών αρχείων που διακρατούν στοιχεία του υπολογιστή μας όταν επισκεφθούμε μια ιστοσελίδα– και των κακόβουλων προγραμμάτων τύπου spyware. Το κείμενό της διαμορφώθηκε χάρη στη συνεργασία του Ευρωπαίου Επόπτη με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Κομισιόν.
«Χαιρετίζω τις πολυάριθμες βελτιώσεις αναφορικά με την προστασία της ιδιωτικότητας στην αναθεωρημένη οδηγία ePrivacy», δηλώνει ο κ. Χάστινξ, συμπληρώνοντας ότι «οι νέες κανόνες πρέπει να εφαρμοστούν αποτελεσματικά».
Οι αλλαγές που θεσπίζονται με τη νέα μορφή της οδηγίας είναι οι εξής:
· Για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πάροχοι υπηρεσιών σύνδεσης στο Διαδίκτυο υποχρεούνται να ενημερώνουν τους πελάτες τους σε περίπτωση διαρροής προσωπικών δεδομένων τους. Πέραν της ενημέρωσης, υφίσταται επίσης η υποχρέωση να βοηθήσουν τους χρήστες να αποφύγουν τέτοια ενδεχόμενα ή να περιορίσουν τους κινδύνους.
· Οι πελάτες αποκτούν το δικαίωμα να ενημερώνονται με τρόπο κατανοητό και εύληπτο για το αν επιθυμούν να αποθηκευθούν στον υπολογιστή τους cookies από την ιστοσελίδα που επισκέπτονται.
· Οι χρήστες του Διαδικτύου –ακόμα και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι– μπορούν πλέον να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά των ατόμων που τους βομβαρδίζουν με ανεπιθύμητη αλληλογραφία (spam).
· Αισθητά ενισχυμένες αρμοδιότητες παραχωρούνται στις εθνικές αρχές προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Σχόλια