Σημαντική απόφαση για το “κατέβασμα” μουσικής από τα iTunes της Αpple

0

Σε μία υπόθεση που ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ δισκογραφικών εταιρειών και καλλιτεχνών, Ομοσπονδιακό Εφετείο του Σαν Φρανσίσκο, στις ΗΠΑ, απεφάνθη ότι τα τραγούδια που “κατεβάζουν” από το ηλεκτρονικό κατάστημα iTunes της Apple δεν αγοράζονται επί της ουσίας αλλά απλώς παραχωρείται άδεια χρήσης τους. Η διαφορά δεν είναι ακαδημαϊκή αλλά έχει ουσιαστικό αντίκτυπο καθώς, σύμφωνα με τα περισσότερα συμβόλαια δισκογραφικών εταιρειών, οι καλλιτέχνες δικαιούνται το 50% των κερδών από την αδειοδοτημένη χρήση της μουσικής τους. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται η μουσική επένδυση ταινιών, οι τηλεοπτικές σειρές και οι διαφημίσεις. Από την άλλη πλευρά, η πώληση προβλέπει πολύ μικρότερο μερίδιο αμοιβής των καλλιτεχνών, σπανίως μεγαλύτερο του 20% των κερδών.
Το Εφετείο του Σαν Φρανσίσκο, επανεξετάζοντας προσφυγή συνεργατών του γνωστού καλλιτέχνη της ραπ Eminem κατά της δισκογραφικής εταιρείας Universal Music Group, έκρινε ότι το “κατέβασμα” τραγουδιών συνοδεύεται από τόσους περιορισμούς ώστε σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστά πώληση.
Από την πλευρά της η Universal, σε ανακοίνωσή της, κατέστησε σαφές ότι θα ζητήσει επανάληψη της δίκης και τόνισε ότι η απόφαση δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδικασμένο.

Σχόλια