Στα αζήτητα τα χαμένα ηλεκτρονικά μηνύματα του Λευκού Οίκου

0

Ομοσπονδιακός δικαστής απεφάνθη ότι η υπηρεσία Διοίκησης του Λευκού Οίκου δεν χρειάζεται να παραδώσει αρχεία από τα εκατομμύρια ηλεκτρονικά μηνύματα που πιθανώς έχουν χαθεί εξαιτίας ενός προβλήματος στο σύστημα του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την απόφαση της δικαστού Κόλιν Κόλαρ Κοτέλι η υπηρεσία δε διαθέτει «ουσιαστική ανεξάρτητη εξουσία» ώστε να υπόκειται στις διατάξεις του νόμου για την Ελεύθερη Ροή Πληροφοριών.

Η απόφαση σημαίνει ότι ο Λευκός Οίκος δε χρειάζεται να φέρει στο φως της δημοσιότητας έγγραφα σχετικά με τα προβλήματα στο σύστημα του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου. Το εν λόγω σύστημα ανέπτυξε προβλήματα τα οποία ενδέχεται να οδήγησαν στην απώλεια εκατομμυρίων ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Η ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση CREW, τα αρχικά της οποίας σημαίνουν πολίτες για την ευθύνη και την ηθική, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση του δικαστηρίου. Η εν λόγω οργάνωση είχε καταθέσει αγωγή και τώρα ανακοίνωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση.

«Η κυβέρνηση Μπους χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη για να αποτρέψει τους Αμερικανούς πολίτες να ανακαλύψουν την αλήθεια για τα εκατομμύρια εξαφανισμένα ηλεκτρονικά μηνύματα του Λευκού Οίκου», τόνισε η διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης, Μέλανι Σλόαν.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τον ενδεχόμενο να έχουν χαθεί τα ηλεκτρονικά μηνύματα. Τα ενδεχομένως χαμένα e-mail χρονολογούνται από την περίοδο που οι ΗΠΑ είχαν ήδη αποφασίσει να επιτεθούν εναντίον του Ιράκ.