Στα δικαστήρια Αμερικανός με αφορμή μπλογκ παροχής διατροφικών συμβουλών

0

Ο Steve Cooksey διατηρούσε ένα μπλογκ με αρκετή επισκεψιμότητα, σχετικά με ζητήματα διατροφής, μέσω του οποίου εξηγούσε το προσωπικό του διατροφικό μοντέλο –βασισμένο σε κρέας και λαχανικά-, που τον βοήθησε στην μάχη κατά του διαβήτη. Το μπλογκ αυτό όμως βρέθηκε στο στόχαστρο του Συμβουλίου Διαιτητικής και Διατροφολογίας της Βόρειας Καρολίνα με αφορμή έναν πολιτειακό νόμο που υπάγει την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής σε ζητήματα διατροφής και διαιτητικής σε καθεστώς προηγούμενης επαγγελματικής άδειας.

Η Πολιτεία επεσήμανε στον Cooksey ότι μπορούσε να διατηρεί ένα μπλογκ με διατροφικές συμβουλές, δεν μπορούσε όμως να έχει σελίδα με διατροφικές απαντήσεις σε ερωτήσεις των αναγνωστών, ούτε να παρέχει επί πληρωμή υπηρεσία διατροφικής παρακολούθησης. Παρότι ο μπλόγκερ συμμορφώθηκε σε πρώτη φάση με τις επισημάνσεις της Πολιτείας για αλλαγή κάποιων σελίδων του μπλογκ, δεν έμεινε αδρανής, αλλά προσέφυγε στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο του Charlotte της Βόρειας Καρολίνα εναντίον του επίμαχου πολιτειακού νόμου, με τον οποίο ποινικοποιείται η παροχή διατροφικών συμβουλών χωρίς άδεια.

Οι δικηγόροι του Cooksey επεσήμαναν ότι δεν είναι δυνατόν ένας πολιτειακός νόμος να περιορίζει το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης που εγγυάται στον πελάτη τους η Πρώτη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος, ενώ παραλλήλισαν τις διατροφικές συμβουλές που έδινε ο Cooksey με απλές συστάσεις στα είδη διατροφής που θα αγοράσουν οι αναγνώστες από το σούπερ μάρκετ. Υπέρ του μπλόγκερ έχει παρέμβει στη δίκη και το «Ίδρυμα για τη Δικαιοσύνη», το οποίο συχνά παρεμβαίνει σε δίκες που αφορούν επαγγελματικές άδειες, για τις οποίες πιστεύει ότι εμποδίζουν την οικονομική ελευθερία. Το ίδρυμα στην υπόθεση Cooksey ισχυρίζεται επίσης ότι ο περιορισμός που θέτει η Πολιτεία εμποδίζει και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

Σχόλια