Στα δικαστήρια Ericsson – Samsung για την ανανέωση άδειας χρήσης κατοχυρωμένης τεχνολογίας

0

Η αγωγή κατατέθηκε ενώπιον δικαστηρίου του Τέξας –όπου η Ericsson έχει την έδρα της εντός Ηνωμένων Πολιτειών- και αφορά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα δικαιώματα απορρέουν από διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τεχνολογικά δεδομένα και χαρακτηριστικά τα οποία είναι απαραίτητα για την λειτουργία πολλών εργαλείων τηλεπικοινωνιών και δικτύων.

Δικαιούχος των σχετικών διπλωμάτων είναι η Ericsson, η οποία βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την εναγόμενη Samsung επί δύο χρόνια, με αντικείμενο την παραχώρηση άδειας χρήσης της κατοχυρωμένης τεχνολογίας έναντι εύλογης αμοιβής (όροι FRAND). Η προηγούμενη άδεια χρήσης την οποία είχε εξασφαλίσει η Samsung το 2007 είχε λήξει και η εταιρεία αρνήθηκε να την ανανεώσει με τους ίδιους όρους στους οποίους παραχωρήθηκε η άδεια σε άλλες ανταγωνίστριες εταιρείες. Λόγω της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της επίμονης άρνησης της Samsung να δεχτεί τους όρους χρήσης της κατοχυρωμένης τεχνολογίας, η Ericsson [Δελτίο Τύπου PDF] ακολούθησε την δικαστική οδό. “Μέχρι το τέλος του 2012 θα υπάρχουν περίπου 6.6 δισεκατομμύρια συνδρομές κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο.

Ο διαμοιρασμός της τεχνολογίας στη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών είναι ένα από τα βασικά κίνητρα πίσω από αυτή την εξέλιξη. Το τηλεπικοινωνιακό οικοσύστημα δομείται πάνω σε δίκαιους και εύλογους όρους χρήσης που έχουν δημιουργήσει μία θελκτική μαζική αγορά κινητής τηλεφωνίας στην οποία η Ericsson έχει συνεισφέρει σημαντικά”, σχολίασε ο Kasim Alfalahi, υπεύθυνος στην Ericsson για ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σχόλια