Στα δικαστήρια η Άγκυρα για την απαγόρευση του YouTube

0

Την άρση της απαγόρευσης που έχει επιβληθεί στο δημοφιλές site YouTube στην Τουρκία ζητεί με προσφυγή της στη δικαιοσύνη η Ένωση Διαδικτυακών Τεχνολογιών. Η Ένωση υποστηρίζει, ενώπιον του δικαστηρίου ότι οι περιορισμοί που έθεσε το κράτος συνιστούν παράνομη διάκριση σε βάρος εκατομμυρίων χρηστών και εγείρουν θέμα ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, ζήτημα κρίσιμο και κατά την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας.
“Αποτελεί παραβίαση στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά μας, την ελευθερία του διαλόγου και του δικαιώματός μας στην πληροφόρηση, επισημαίνει ο Γιαμάν Ακντενίζ, καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και ιδρυτής του ομίλου προβληματισμού Κυβερνο-δικαιώματα και Κυβερνο-ελευθερίες.
Η αναστολή λειτουργίας ιστοσελίδων στην Τουρκία θεσπίστηκε το 2007 μέσω νόμου που ψηφίστηκε με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας και τζόγου. Πολύ σύντομα, ωστόσο, το πεδίο εφαρμογής του νόμου διευρύνθηκε, με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν και οι προσφεύγοντες, να οδηγεί σε λογοκρισία χωρίς καμία αιτιολογική βάση. Υπό τη σχετική διάταξη, η κυβέρνηση έχει την εξουσία να μπλοκάρει την πρόσβαση σε ιστοσελίδα χωρίς καν να προηγηθεί δικαστική εντολή.

Σχόλια