Η υπόθεση παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, αφενός γιατί η ενάγουσα είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται με έναν ασυνήθιστο τρόπο στην αγορά, αφετέρου διότι εμπλέκεται εμμέσως και η εταιρεία Google.Η αγωγή της εταιρείας κατά της Motorola αφορά την παράνομη χρήση έξι πατεντών λογισμικού σε κινητά τηλέφωνα τεχνολογίας Android.
Η ενάγουσα ισχυρίζεται ότι η αντίδικός της χρησιμοποιούσε παράνομα –δηλαδή χωρίς αγορά άδειας χρήσης- την τεχνολογία της, για να διευκολύνει την μεταφορά και την διαχείριση αρχείων σε smartphones παραγωγής της. Αίτημα είναι η παύση της παραβίασης στο μέλλον και η καταδίκη της εναγομένης στα δικαστικά έξοδα. «Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πελάτες μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας απέναντι σε εταιρείες όπως η Motorola Mobility, που δεν προμηθεύονται νόμιμες άδειες χρήσης», δήλωσε εκπρόσωπος της Intellectual Ventures.Κατά ένα περίεργο τρόπο στην ιστορία εμπλέκεται και η Google.
Ο επιχειρηματικός κολοσσός από τη μία πλευρά συνεργάζεται με την Motorola για παροχή λογισμικού και ανάπτυξη εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα. Από την άλλη όμως, συνεισφέρει από το 2010 σε επενδυτικό κεφάλαιο της Intellectual Ventures μαζί με δέκα άλλες εταιρείες. Το κεφάλαιο αυτό είναι διαφορετικό από εκείνο που κινείται νομικά κατά της Motorola, παρ’ όλα αυτά η δημιουργούμενη τριγωνική σχέση εκτός από τραγική ειρωνεία είναι και προβληματική. Διότι ενώ βάσει συμβατικού δεσμού η Google οφείλει να υποστηρίξει την Motorola, είτε θα τηρήσει ουδέτερη στάση, είτε θα στηρίξει για κερδοσκοπικούς-επενδυτικούς λόγους την Intellectual Ventures. Στο παρελθόν η Google –με προσφορά 12.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων- είχε προσπαθήσει να εξαγοράσει την Motorola.Δεύτερο ενδιαφέρον σημείο είναι η νομική φύση της δραστηριότητας και οργάνωσης της ενάγουσας εταιρείας. H Intellectual Ventures ιδρύθηκε ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (limited liability company) από τον πρώην υπεύθυνο του τεχνολογικού τμήματος της Microsoft, Nathan Myhrvold.
Το concept λειτουργίας της εταιρείας είναι όχι ο συνδυασμός δυνάμεων και κεφαλαίου για την ανάπτυξη ιδίου λογισμικού και τεχνολογικών εφαρμογών, αλλά η εξαγορά διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από άλλες εταιρείες και η οικονομική τους εκμετάλλευση μέσω της έκδοσης αδειών χρήσης σε τρίτους. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία έχει πλέον περίπου 35.000 πατενταρισμένους τίτλους στο όνομά της, με ετήσια έσοδα περί τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια από την έκδοση αδειών χρήσης.Η εταιρεία αντιμετωπίζει επικρίσεις για τον τρόπο που επιλέγει να δραστηριοποιείται στην αγορά, εκμεταλλευόμενη ουσιαστικά ευρεσιτεχνίες που έχουν αναπτύξει άλλοι, και στηρίζοντας την κερδοσκοπία της στην μαζική έκδοση αδειών χρήσης των συγκεντρωμένων τίτλων. Στη συγκεκριμένη δίκη, η ενάγουσα ισχυρίζεται ότι επεδίωξε δικαστική προστασία μόνον αφού δεν ευδοκίμησαν οι διαπραγματεύσεις για έκδοση άδειας χρήσης λόγω άρνησης της Motorola.
Παρά τις επικρίσεις, ο εμπνευστής Myrhvold έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί δημοσίως την πολιτική της Intellectual Ventures. Mε άρθρο στο Harvard Business Review επεσήμανε ότι η εταιρεία του θέτει στην πραγματικότητα ένα νέο μοντέλο ως πρότυπο επιχειρηματικότητας στα χρόνια που έρχονται. «Αν εμείς -και άλλες επιχειρήσεις που λειτουργούν σαν και εμάς- επιτύχουμε, θα δοθεί τρομερή ώθηση στην τεχνολογική καινοτομία, θα πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των επιχειρήσεων και η αγορά συνολικά θα λειτουργήσει πιο εύρυθμα».
Intellectual Ventures εναντίον Motorola Mobility για παράνομη εκμετάλλευση πατέντας