Στα πρόθυρα κατάρρευσης το κινεζικό “φίλτρο” διαδικτυακής λογοκρισίας

0

Κρίσιμα αναμένεται να είναι τα επόμενα 24ωρα για την τύχη του λογισμικού που αναπτύσσεται κατ εντολή της κινεζικής κυβέρνησης, με σκοπό τον έλεγχο του περιεχομένου που αναρτάται στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τα εγχώρια μέσα μαζικής ενημέρωσης, η εταιρεία που είχε αναλάβει το εγχείρημα απέσυρε την ομάδα εργασίας της στην Κίνα, ελλείψει κρατικής χρηματοδότησης.
Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα επισημάνει την πρόθεση των αρχών να επιβάλουν την εγκατάσταση του εν λόγω λογισμικού, που έχει, πάντως, προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας, σε κάθε υπολογιστή επί του εδάφους της. Τα αυξημένα παράπονα περί απόπειρας φίμωσης και λογοκρισίας στο διαδίκτυο, προκάλεσαν σημαντικές καθυστερήσεις και υποχωρήσεις στο όλο εγχείρημα.
Οι κινεζικές αρχές είχαν αρχικά ανακοινώσει πέρυσι ότι όλοι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στην Κίνα θα πρέπει να έχουν προεγκατεστημένο το συγκεκριμένο λογισμικό. Επισήμως, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα καθίστατο αδύνατη η πρόσβαση σε ιστοσελίδες βίαιου ή πορνογραφικού περιεχομένου. Οι επικριτές του σχεδίου, όμως, κατηγορούσαν ανοιχτά τις αρχές για απόπειρα ελέγχου της πρόσβασης των χρηστών σε sites πολιτικού περιεχομένου. Εν μέσω μαζικών αντιδράσεων, τελικά, το Πεκίνο υποχώρησε καθιστώντας τη χρήση του εν λόγω λογισμικού προαιρετική.

Σχόλια