Στα σκαριά αμερικανικά νομοσχέδια για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

0

Δεκάδες αμερικανικές Πολιτείες ετοιμάζουν νομοσχέδια με τα οποία θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στα προσωπικά τους δεδομένα που συγκεντρώνουν και διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρίες. Συγκεκριμένα, 28 Πολιτείες μελετούν ρυθμίσεις μετά τις πρόσφατες κλοπές προσωπικών δεδομένων πολιτών που διατηρούσαν τράπεζες, πανεπιστήμια και άλλες εταιρίες. Δεδομένα που εξαφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα αφορούσαν αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και διπλωμάτων οδήγησης, ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις συνολικά ενός εκατομμυρίου πολιτών.

Η πιο πρόσφατη υπόθεση αφορά εταιρία που ειδικεύεται στον ιατροφαρμακευτικό χώρο, η οποία ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα πως εξαφανίστηκαν τα αρχεία 185.000 πρώην ασθενών της.

Μέσα από τα νομοσχέδια μελετούνται τρόποι, ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο τον προσωπικών του στοιχείων με συνέπεια οποιαδήποτε πληροφορία που τον αφορά και δίνεται σε τρίτο πρόσωπο να παρέχεται μόνο κατόπιν της εγκρίσεώς του. Πάντως, τέτοιες ρυθμίσεις συναντούν την έντονη αντίδραση των εταιριών, που υποστηρίζουν ότι θα προκαλέσουν στους καταναλωτές περισσότερα προβλήματα από όσα προσπαθούν να λύσουν.

Σχόλια