Σταδιακή εφαρμογή για το αρχείο τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών από την ΕΕ

0

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ αποφάσισαν να προχωρήσουν στη σταδιακή εφαρμογή της πρότασης για τη δημιουργία αρχείου από τις εταιρίες τηλεπικοινωνίων με όλες τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κάθε άλλη μορφή ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Η πρόταση έγινε από ορισμένα κράτη-μέλη μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη το Μάρτιο του 2004 και έχει ως στόχο την πάταξη της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Σύμφωνα με αυτή, το περιεχόμενο των επικοινωνιών δεν θα αποθηκεύεται.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες αντιδρούν και ζητούν μία μεταβατική περίοδο, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η αποθήκευση των ανεπιτυχών κλήσεων θα έχει τεράστιο κόστος για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών τους, επειδή θα χρειαστούν νέο λογισμικό και υλικό.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης, Αν.Παπαληγούρας τόνισε την ανάγκη διατήρησης των σχετικών ρυθμίσεων στο πλαίσιο του τρίτου πυλώνα της ΕΕ, που απαιτεί ομοφωνία στη λήψη αποφάσεων και όχι την υπαγωγή τους στις αρμοδιότητες του πρώτου πυλώνα, που συνεπάγεται λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία.