Στη φυλακή για «αντιβασιλικά» ηλεκτρονικά μηνύματα

0

Δεινός επικριτής της βασιλικής οικογένειας της Ιορδανίας καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Η ετυμηγορία του Αχμάντ Οουέντι αλ Αμπάντι, έπειτα από ακροαματική διαδικασία δύο μηνών, συμπίπτει με την έντονη ανησυχία πολλών οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες κάνουν λόγο για επίσημη εκστρατεία «φίμωσης» των μέσων ενημέρωσης από το κράτος.
Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι ο καταδικασθείς, πρώην βουλευτής της συντηρητικής παράταξης, κρίθηκε ένοχος για υπονόμευση της αξιοπιστίας του κράτους, για δημοσίευση «ψευδών ειδήσεων» μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων στο εξωτερικό και για παράνομη διανομή φυλλαδίων.
Ο Αμπάντι δήλωσε αθώος και στις τρεις κατηγορίες.
Λίγο πριν από τη σύλληψή του, ο Αμπάντι είχε εντείνει τη διαδικτυακή κριτική του κατά ανώτατων αξιωματούχων της κυβέρνησης και της βασιλικής οικογένειας της Ιορδανίας καταγγέλλοντας εκτεταμένα κρούσματα διαφθοράς.
Οι υποστηρικτές του Αμπάντι υποστηρίζουν ότι ο καταδικασθείς είχε στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στον επικεφαλής της πλειοψηφίας της γερουσίας των ΗΠΑ, Χάρι Ριντ.
Οι αρχές της Ιορδανίας ανακοίνωσαν ότι αυτό το μήνα θα ληφθούν αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο των ιστοσελίδων στην Ιορδανία.
Οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν την πολιτικά υποκινούμενη σύλληψη του Αμπάντι και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή του.

Σχόλια