Στην αντεπίθεση η AstraZeneca κατά των φθηνών φαρμάκων

0

Αγωγές για παραβίαση πατέντας κατέθεσε η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca κατά επτά εταιρειών που κατασκευάζουν φθηνότερα αντίγραφα φαρμάκων χωρίς να έχουν κατοχυρωμένα τα δικαιώματα δημιουργού. Οι αγωγές αφορούν τη διάθεση εκδοχής του δημοφιλούς φαρμάκου της AstraZeneca για τη μείωση της χοληστερίνης, Crestor.
Οι αγωγές κατατέθηκαν στο πολιτειακό δικαστήριο του Ντελάγουερ στις Ηνωμένες Πολιτείες εις βάρος των Cobalt, Aurobindo Pharma, Apotex, Par Pharmaceutical, Sandoz, Mylan Pharmaceuticals και Sun Pharmaceuticals.
Το Crestor ήταν το τρίτο φάρμακο της εταιρείας με τις περισσότερες πωλήσεις με 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδος για το 2006 και άρχισε να δέχεται μεγάλο ανταγωνισμό από τα αντίγραφα του φαρμάκου Zocor της Merck & Co, η οποία έχασε τα δικαιώματα της πατέντας για το εν λόγω φάρμακο το περασμένο έτος.
Η AstraZeneca είναι μία από τις πολλές επώνυμες φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς λήγουν τα δικαιώματα πατέντας βασικών φαρμάκων τους και δέχονται μεγάλο ανταγωνισμό από τις εταιρείες κατασκευής αντιγράφων φαρμάκων.

Σχόλια