Στην εταιρεία παραγωγής και όχι στο δημιουργό τα πνευματικά δικαιώματα του “Ghost Rider”

0

Ο Gay Friedrich είχε δημιουργήσει τον διάσημο ήρωα για σειρά κόμικ της Marvel Comics τη δεκαετία του 1970. Το 2007, εμφανίστηκε η πρώτη ταινία για τα κατορθώματα του ήρωα με πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ και εταιρεία παραγωγής την Marvel Comics. Τότε, ο συγγραφέας άσκησε αγωγή κατά της εταιρείας, ισχυριζόμενος ότι παραβίασε τα πνευματικά του δικαιώματα πάνω στο χαρακτήρα και τον εκμεταλλεύτηκε εμπορικά. Ζήτησε λοιπόν αποζημίωση για την χρήση του χαρακτήρα στην ταινία, σε παιχνίδια, μπλούζες, βίντεο και άλλα εμπορεύματα με αφορμή την ταινία.

Το δικαστήριο δικαίωσε τελικά την εταιρεία παραγωγής, θεωρώντας ότι το δικαίωμα εκμετάλλευσης του έργου είχε εκχωρηθεί στην Marvel Comics. «Πράγματι ο χαρακτήρας του Ghost Rider –ένας υπερήρωας με μοτοσικλέτα – δημιουργήθηκε από τον ενάγοντα Friedrich. Όμως, τα όποια δικαιώματα είχε ο συγγραφέας πάνω στο χαρακτήρα εκχωρήθηκαν βάσει της μεταξύ τους συμφωνίας στην Marvel Comics. Καθώς η δημιουργία βιβλίων κόμικ προϋποθέτει τόσες σύνθετες διαδικασίες που γίνονται παράλληλα με τη συγγραφή των διαλόγων, είναι βέβαιο ότι ο ήρωας ανήκει στην Marvel Comics», αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Στη συνέχεια επικαλέστηκε και τη συμφωνία που σύναψε ο δημιουργός με την εταιρεία το 1978, με την οποία της μεταβίβαζε τα περιουσιακά δικαιώματα για τη σειρά κόμικ και δεσμευόταν για μελλοντική συνεργασία με την ίδια βάση. Ο Friedrich από την πλευρά του, προσπάθησε να ισχυριστεί ότι υπήρξε πραγματική πλάνη κατά τη σύναψη της συμφωνίας, καθώς νόμιζε ότι μεταβίβαζε στη Marvel μόνο τα δικαιώματα για το βιβλίο κόμικ και όχι για μελλοντικές μορφές εκμετάλλευσης του έργου.

 

Σχόλια