Στην κρίση των ενόρκων πλέον η υπόθεση Google-Oracle

0

 Μετά από δύο εβδομάδες συζητήσεων στις δικαστικές αίθουσες, οι δικηγόροι των δύο πλευρών ανέπτυξαν τους καταληκτικούς τους λόγους και πλέον η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του σώματος των ενόρκων. Σε πρώτο στάδιο οι ένορκοι θα χρειαστεί να εξετάσουν αν υπήρξε όντως αντιγραφή λειτουργιών της γλώσσας προγραμματισμού Java από την Google με σκοπό την ανάπτυξη της γλώσσας Android.

Την Δευτέρα, ο δικηγόρος της Oracle, Michael Jacobs, υπενθύμισε στους ενόρκους ότι το διακύβευμα της δικαστικής διαμάχης είναι μεγάλο, καθώς η Google παρανόμησε και αντέγραψε ένα είδος λογισμικού, η κατασκευή του οποίου απαιτεί δεξιοτεχνία και φαντασία από τους προγραμματιστές. Επεσήμανε ακόμη ότι η Google κατηγορείται για αντιγραφή περίπου 37 κατοχυρωμένων με copyright λειτουργιών της γλώσσας Java, αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος.

Η Oracle κατηγορεί την Google ότι αντέγραψε τις βασικές λειτουργίες της γλώσσας Java προκειμένου να αναπτύξει την πλατφόρμα Android, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως με μεγάλη επιτυχία σε smartphones. Η Google αρνείται ότι προσέβαλε τα πνευματικά δικαιώματα της Oracle, καθώς το Android αναπτύχθηκε τελείως από την αρχή, χωρίς δηλαδή αντιγραφή οποιουδήποτε κομματικού του κώδικα της Java. Επικαλείται μάλιστα δηλώσεις του Jonathan Schwartz, στελέχους της Sun Microsystems -στην οποία ανήκε η γλώσσα Java πριν την εξαγορά της από την Oracle -, στις οποίες ο Schwartz εξηγεί ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα αντιγραφής για την ανάπτυξη του Android.