Στην τελική ευθεία για πολυγλωσσικές διαδικτυακές διευθύνσεις από τον ICANN

0

Με την επίσημη πρόσκληση των ενδιαφερόμενων χωρών να καταθέσουν αιτήσεις για τις «διεθνοποιημένες» διαδικτυακές διευθύνσεις, που δεν θα χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες αλλά τοπικά αλφάβητα, εισέρχεται στην τελική ευθεία η σχετική διαδικασία στον ICANN.
Το ρυθμιστικό όργανο του Ίντερνετ ανακοίνωσε πως ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το εγχείρημα η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλλαγή στο δίκτυο από τότε που εφευρέθηκε, πριν από 40 χρόνια. Πάνω από τους μισούς χρήστες του Ίντερνετ ανά τον κόσμο δεν χρησιμοποιούν γραφή που βασίζεται στο λατινικό αλφάβητο ως μητρική τους γλώσσα», σχολίασε ο πρόεδρος του ICANN, Ροντ Μπέκστρομ.
Οι πρώτες επίσημες «διεθνοποιημένες» διευθύνσεις αναμένονται το 2010. Ανάλογες, ανεπίσημες, προσπάθειες είχαν γίνει παλαιότερα στην Κίνα, την Ταϊλάνδη και αλλού, χωρίς ωστόσο οι διευθύνσεις με τους τοπικούς χαρακτήρες να μπορούν να εμφανιστούν σωστά σε όλους τους υπολογιστές. Το σχέδιο του ICANN αναμένεται να λύσει το πρόβλημα αυτό.

Σχόλια