Στην τελική ευθεία το FBI στη δημιουργία μεγάλης βάσης βιομετρικών δεδομένων

0

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών επισπεύδει τις διαδικασίες για τη δημιουργία μιας τεράστιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά ατόμων στο πλαίσιο των προσπαθειών της αμερικανικής υπηρεσίας για τον εντοπισμό και την αναγνώριση των υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες.
Εμπειρογνώμονες σε θέματα πολιτικών ελευθεριών υποστηρίζουν ότι η εν λόγω βάση δεδομένων θα έπρεπε να ανησυχεί όλους τους Αμερικανούς πολίτες.
Η υπηρεσία αναμένεται να ανακοινώσει εντός των επομένων ημερών διαγωνισμό για τη σύναψη δεκαετούς συμβολαίου ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων με εταιρεία, η οποία θα συνδράμει στη δημιουργία της βάσης δεδομένων.
Ο επικεφαλής του τμήματος παροχής βιομετρικών υπηρεσιών του FBI, Κίμπερλι Ντελ Γκρέκο δήλωσε ότι η προσθήκη της βάσης δεδομένων είναι «σημαντική για την καλύτερη διαφύλαξη των συνόρων, για την προστασία των πολιτών μας».
Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες σε θέματα προσωπικών δεδομένων και πολιτικών ελευθεριών διαφωνούν. «Είναι η αρχή μιας οργουελιανής κοινωνίας, όπου ο καθείς παρακολουθείται οποτεδήποτε και οπουδήποτε», δήλωσε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών, Μπάρι Στέινχαρντ.
Να σημειωθεί ότι το FBI διαθέτει ήδη στα αρχεία του 55 εκατομμύρια ζευγάρια δακτυλικών αποτυπωμάτων. Στο μέλλον η υπηρεσία θέλει να συγκρίνει τα δακτυλικά αποτυπώματα με βιομετρικά στοιχεία, όπως αποτυπώματα παλάμης, ίριδα ματιού, εξέταση τατουάζ, ουλών και άλλα.

Σχόλια