Στήριξη προς την FCC για απόφαση που θα προασπίζεται τη «δικτυακή ουδετερότητα»

0

Λίγες ώρες προτού η πλήρης σύνθεση των τριών Δημοκρατικών και των δύο Ρεπουμπλικάνων που απαρτίζουν την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ αποφασίσει αν θα εκδώσει προτάσεις για την περιβόητη «δικτυακή ουδετερότητα», ένας σημαντικός παράγοντας της νομοθετικής διαδικασίας στη χώρα τάχθηκε χθες υπέρ του «ανοιχτού Διαδικτύου» και εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του προς την FCC.
Πρόκειται για τον πρόεδρο της Υποεπιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου για τις Τηλεπικοινωνίες, την Τεχνολογία και το Ίντερνετ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Ρικ Μπάουτσερ. «Η FCC κινείται ακριβώς προς τη σωστή κατεύθυνση», ήταν το σχόλιό του ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της ομοσπονδιακής Επιτροπής και της απόφασης που αναμένεται να εκδώσει υπέρ της «δικτυακής ουδετερότητας».
Με τον όρο αυτόν περιγράφεται η απουσία παρεμβάσεων στον τρόπο διανομής των δεδομένων στον Παγκόσμιο Ιστό. Όλα τα είδη δεδομένων (κείμενο, ήχος, στατική και κινούμενη εικόνα) «ταξιδεύουν» στον Κυβερνοχώρο με τη μορφή πακέτων χωρίς κάποιο εξ αυτών να έχει μικρότερη ή μεγαλύτερη προτεραιότητα από το άλλο. Ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο Ίντερνετ υποστηρίζουν πως το μοντέλο αυτό πρέπει να αντικατασταθεί με ένα σύστημα διαχωρισμού, στο οποίο δεδομένα που απαιτούν αυξημένη ευρυζωνικότητα (π.χ. βίντεο) θα διακινούνται με πιο αργές ταχύτητες, και αυτό λόγω της διαρκούς αύξησης του όγκου των δεδομένων που ανταλλάσσονται online. Όμως, η FCC είναι αντίθετη σε μια τέτοια λύση και επιθυμεί να διατηρήσει το μοντέλο του ανοικτού Διαδικτύου, στο οποίο όλα τα δεδομένα αντιμετωπίζονται ισότιμα, όπως προέβλεπε εξαρχής η αρχιτεκτονική του Ίντερνετ. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η Επιτροπή θα ζητήσει την εφαρμογή του ανοικτού προτύπου και στις ασύρματες πλατφόρμες.
Σύμμαχοι στην προσπάθεια της FCC έχουν ήδη δηλώσει ότι θα είναι πολλοί σημαντικοί «παίκτες» της διαδικτυακής αγοράς, όπως μετέδωσε και χθες το Lawnet. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οι Google, Ebay, Skype, Facebook, Amazon, Sony Electronics, Facebook και Twitter. Οι εταιρίες παροχής πρόσβασης στο Διαδίκτυο, παρά τον σκεπτικισμό τους, δεν φαίνεται να αντιδρούν έντονα στη διαφαινόμενη απόφαση, με εξαίρεση το σκέλος που αφορά στις ασύρματες πλατφόρμες. «Ως προς αυτό, η πρόταση της FCC είναι εξαιρετικά προβληματική. Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να αποσβέσουμε την επένδυσή μας στα ευρυζωνικά δίκτυα, θα καθυστερήσει η πρόοδός μας», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Verizon Communications, Ιβαν Σέιντενμπεργκ.

Σχόλια