Στηρίζει τα μέτρα παρακολούθησης των Βρετανών η Υπουργός Εσωτερικών

0

Υπέρ των νέων μέτρων παρακολούθησης της ηλεκτρονικής επικοινωνίας των Βρετανών τάχθηκε η Υπουργός Εσωτερικών της χώρας Theresa May. Στηρίζοντας το κυβερνητικό σχέδιο, η May ισχυρίστηκε ότι τέτοιου είδους μέτρα είναι αναγκαία για την καταπολέμηση της παιδοφιλίας, της τρομοκρατίας και του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Από τη στιγμή που το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας, διάφοροι φορείς, πολιτικοί και μη, έχουν εκφράσει δημόσια την διαφωνία τους. Οργανώσεις υπέρ της ελευθερίας έκφρασης στο διαδίκτυο έχουν καταδικάσει το σχέδιο της κυβέρνησης, ενώ βουλευτές του κόμματος των Φιλελεύθερων-Δημοκρατών απειλούν με παραιτήσεις.

Η Υπουργός Εσωτερικών πάντως καθησύχασε το κοινό, τονίζοντας ότι οι απλοί άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να φοβούνται. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι παρόμοιες πληροφορίες για την ηλεκτρονική επικοινωνία των υπόπτων είχαν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από τις αρχές σε δύο πρόσφατες περιπτώσεις δολοφονιών, που είχαν απασχολήσει την κοινή γνώμη. «Τέτοιες πληροφορίες αξιοποιούνται σε κάθε έρευνα για τρομοκρατία και στο 95 τοις εκατό των ερευνών παγκοσμίως για το οργανωμένο έγκλημα. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ένα τόσο χρήσιμο για τις αστυνομικές αρχές νομοθετικό εργαλείο. Σήμερα η επικοινωνία των εγκληματιών μέσω διαδικτύου δεν είναι πάντοτε ανιχνεύσιμη. Για αυτό και η κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει την δύναμη της αστυνομίας. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για δημιουργία μιας μεγάλης βάσης δεδομένων υπό τη διαχείριση της κυβέρνησης. Κανείς δεν θα παρακολουθεί την ηλεκτρονική αλληλογραφία ή τις αναρτήσεις στο Facebook των απλών ανθρώπων. Μόνο για υπόπτους τρομοκρατίας, παιδοφιλίας ή συμμετοχής σε οργανωμένη εγκληματική δράση θα γίνεται παρακολούθηση», τόνισε η May.
Παρότι η κυβέρνηση έχει διευκρινίσει ότι προσβάσιμες θα είναι μόνο πληροφορίες που αφορούν τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας –π.χ. ώρα αποστολής, αποστολέας και αποδέκτης, γεωγραφική τοποθεσία των δύο – ειδικοί επισημαίνουν ότι θα είναι δύσκολο και κοστοβόρο να διαχωριστούν αυτά από το περιεχόμενο. «Όλοι οι ειδικοί με τους οποίους έχω μιλήσει συμφωνούν ότι δεν υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό χωρίς μεγάλο κόστος, να διαχωρίζεται δηλαδή το περιεχόμενο του μηνύματος –που θα παραμένει κρυφό- από τα εξωτερικά στοιχεία. Δεν έχω κοιτάξει τις λεπτομέρειες του σχεδίου, αλλά κατά τη γνώμη μου χρειαζόμαστε περισσότερες εγγυήσεις, όχι περισσότερες εξουσίες υπέρ του κράτους στο χειρισμό προσωπικών δεδομένων των χρηστών», σχολίασε o βουλευτής Julian Hupperts.

 

Σχόλια