Στις 54.000 δολάρια μειώθηκε το πρόστιμο Αμερικανίδας για παράνομο διαμοιρασμό τραγουδιών

0

Ελαφριά ανακούφιση προκάλεσε στην Τζέιμι Τόμας-Ράσετ η εφετειακή απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που την καταδίκασε μεν και πάλι για παράνομο διαμοιρασμό 24 τραγουδιών στο Διαδίκτυο, αλλά μείωσε το εξοντωτικό πρόστιμο του 1,92 εκατ. δολαρίων, που της είχε αρχικά επιβληθεί, σε 54.000 δολάρια.
Το ύψος του νέου προστίμου δεν παύει να είναι κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο και εξακολουθεί να ξεπερνά τις οικονομικές δυνατότητες της κατηγορουμένης, αλλά τουλάχιστον είναι σαφώς χαμηλότερο από το «τερατώδες», όπως παραδέχθηκε και ο δευτεροβάθμιος δικαστής Μάικλ Ντέιβις, αρχικό ποσό.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η κ. Ράσετ πρέπει να καταβάλει το ποσό στην Ένωση Δισκογραφικών Εταιριών της Αμερικής (RIAA), η οποία είχε προσφύγει εναντίον της το 2007 για τον παράνομο διαμοιρασμό 24 τραγουδιών, από ένα σύνολο 2.000. Η γυναίκα δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες περιορισμού του προστίμου. «Είμαι μητέρα με τέσσερα παιδιά και ένα εισόδημα, και δεν βρίσκουμε εύκολα τέτοια ποσά», είπε χαρακτηριστικά.
Η αμερικανική νομοθεσία επιτρέπει στις δισκογραφικές εταιρίες να ζητήσουν αποζημίωση ύψους 750 έως 30.000 δολαρίων για κάθε τραγούδι που «κατέβηκε» παράνομα. Το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί μέχρι και τις 150.000 δολάρια, αν οι ένορκοι στο δικαστήριο κρίνουν ότι η πειρατεία ήταν εσκεμμένη.

Σχόλια