Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν μπαίνει λογισμικό κατά της διαδικτυακής πειρατείας

0

Δεκτό έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα της οργάνωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, «Privacy International» να εξετάσει το λογισμικό CView, το οποίο θα χρησιμοποιείται από την εταιρία παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών Virgin Media στη Βρετανία, προκειμένου να εντοπίζεται παράνομη ιντερνετική κίνηση στο δίκτυό της.
Το επίμαχο πρόγραμμα, σύμφωνα με την οργάνωση, παραβιάζει το ισχύον βρετανικό νομοθετικό πλαίσιο. «Η υποκλοπή τηλεπικοινωνιών αποτελεί ποινικό αδίκημα, ανεξάρτητα από τη χρήση των υποκλαπέντων δεδομένων», σχολιάζει ο επικεφαλής των ηθικών δικτύων της «Privacy International», Αλεξάντερ Χανφ, ο οποίος θεωρεί ότι η αναγνώριση των πραγματικών ονομάτων των αρχείων, στην οποία προχωρά το CView, αποτελεί είδος υποκλοπής.
Η Virgin Media επιχειρεί να αντικρούσει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως το πρόγραμμα, το οποίο κατασκευάστηκε από την εξειδικευμένη εταιρία Detica, δεν θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα. «Το λογισμικό θα χρησιμοποιείται για να εντοπίζεται πόση κίνηση στο δίκτυο είναι παράνομη. Θα μας λέει, ας πούμε, τα ονόματα των δέκα πιο δημοφιλών τραγουδιών που διαμοιράζονται, καθώς και το ποσοστό του νόμιμου και του παράνομου διαμοιρασμού αρχείων. Δεν σχεδιάστηκε για να αναγνωρίζει την ταυτότητα χρηστών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας, Ασάμ Αχμέντ. Ο ίδιος, πάντως, παραδέχθηκε πως τεχνικά δεν είναι δύσκολο να προκύψει ποια άτομα βρίσκονται πίσω από τις ιντερνετικές διευθύνσεις (IP) οι οποίες θα προβαίνουν σε παράνομο διαμοιρασμό αρχείων. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει στην παρούσα φάση και πως δεν είναι, άλλωστε, θέμα των παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών, αλλά των παρόχων ιντερνετικού περιεχομένου.
Τον λόγο για την υπόθεση έχει πλέον η Κομισιόν.

Σχόλια