Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αμερικής η υπόθεση Grokster και Streamcast

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αμερικής δέχτηκε να εξετάσει την αίτηση κινηματογραφικών και δισκογραφικών εταιριών κατά της απόφασης του 9ου Τακτικού Εφετείου, με την οποία κρίθηκε ότι οι διαδικτυακές υπηρεσίες ανταλλαγής αρχείων Grokster και StreamCast δεν ευθύνονται για την παράνομη συμπεριφορά των πελατών τους που αντιγράφουν ή ανταλλάσσουν μέσω των προγραμμάτων αυτών μουσικά κομμάτια και ταινίες χωρίς να πληρώνουν.

Η εφετειακή απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο, στηρίχθηκε σε μία παρόμοια, όπως σημειώνει, υπόθεση του 1984 ανάμεσα στη Sony και την Universal Studios. Τότε το δικαστήριο είχε κρίνει ότι η Sony δεν ευθύνεται για την αντιγραφή ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων από τους πελάτες της μέσω των συσκευών βίντεο (VCR), καθώς αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλους νόμιμους σκοπούς, και βάσει αυτής της απόφασης το εφετείο απεφάνθη υπέρ των Gorkster και StreamCast.

Στην ίδια απόφαση θα στηριχθούν και οι δύο εταιρίες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι υπηρεσίες τους στηρίζονται σε διαφορετική τεχνολογία από αυτή του προγράμματος ανταλλαγής αρχείων Napster, το οποίο τελικά αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία του, μετά από αγωγές.

Σχόλια