Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ η υπόθεση του Street View

0

Eκπρόσωποι της Google ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να αποφανθεί επί της νομιμότητας της κίνησης της εταιρίας να αποσπά πληροφορίες κατοίκων της χώρας, μέσω ανοιχτών ασύρματων δικτύων (wi-fi), κατά την υλοποίηση της υπηρεσίας της, Street View.

Η τεχνική υποδομή που χρησιμοποιήθηκε για την υλοποίηση του προγράμματος, περιελάμβανε ειδικά οχήματα τα οποία είχαν τη δυνατότητα να καταγράφουν τα ονόματα και τις θέσεις των πλησιέστερων router, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών ”γεωεντοπισμού” της εταιρίας. Από το 2008 εώς το 2010, τα εν λόγω οχήματα είχαν επίσης καταγράψει αποσπάσματα της ”κίνησης” χιλιάδων router που δεν χρησιμοποιoύσαν κρυπτογράφηση στο διαδίκτυο, μετατρέποντας κάθε όχημα Street View σε όχημα κατασκοπείας.

Η νομική ομάδα της εταιρείας είχε προειδοποιήσει ότι το πρόγραμμα αυτό θα προκαλέσει νομικά προβλήματα, αλλά το αίτημά της έμεινε αναπάντητο.

Όταν οι υποκλοπές ήρθαν τελικά στην επιφάνεια, οι εκπρόσωποι της Google ζήτησαν συγγνώμη, σταμάτησαν τη συλλογή πληροφοριών και δεσμεύθηκαν να καταστρέψουν τα δεδομένα, τα οποία όπως ισχυρίστηκαν δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Η εταιρεία, που έχει ήδη καταδικαστεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη για το εν λόγω σκάνδαλο, ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να ανατρέψει την απόφαση αυτή και να δοθεί τέλος στις δικαστικές διαμάχες που το αφορούν.

Αν το Ανώτατο Δικαστήριο εκδικάσει την υπόθεση και τελικά αποφασίσει ότι η εταιρία δεν έχει παρανομήσει καθώς όπως η ίδια ισχυρίζεται δεν ήταν παράνομες οι καταγραφές δεδομένων επειδή τα wi-fi ήταν ”ελεύθερα”, η απόφαση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πράσινο φως για τους εγκληματίες που αποσπούν κωδικούς πρόσβασης ή αριθμούς πιστωτικών καρτών μέσω ελεύθερου wi-fi σε δημόσιους χώρους.

Σχόλια