Στο αρχείο η υπόθεση της Yahoo για την δημοπρασία ναζιστικών κειμηλίων

0

Το αμερικάνικο Ανώτατο Δικαστήριο προσπέρασε την ευκαιρία να κρίνει κατά πόσο η Yahoo μπορεί να προσφεύγει στα Δικαστήρια των Η.Π.Α. για να επιλύσει τις εκτός των συνόρων διαφορές της που προέκυψαν από την διεξαγωγή δημοπρασίας ναζιστικών κειμηλίων σε ιστοσελίδα της.

Η υπόθεση κρίθηκε από γαλλικό Δικαστήριο, το οποίο διέταξε την Yahoo να αφαιρέσει τα επίμαχα αντικείμενα από την ιστοσελίδα, επιβάλλοντας στην εταιρία παράλληλα χρηματική ποινή 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Yahoo στη συνέχεια προσέφυγε κατά της απόφασης αυτής στα αμερικάνικα Δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του γαλλικού Δικαστηρίου πλήττει την αρχή της ελευθερίας του λόγου.

Το Δικαστήριο απέρριψε τελικά την προσφυγή, χωρίς να αποφανθεί κατά πόσο οι εταιρίες Διαδικτύου με έδρα τις Η.Π.Α. μπορούν να καθίστανται υπεύθυνες για ζημίες σε τρίτες χώρες, με τη δημοσίευση περιεχομένου που προστατεύεται από τους αμερικάνικους νόμους, αλλά θεωρείται παράνομο εκτός των συνόρων.

Μετά την απόρριψη της προσφυγής της Yahoo ήταν η σειρά δύο γαλλικών ενώσεων να φέρουν την υπόθεση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αυτή αφήνει ανοιχτή την πόρτα στη Yahoo να αποφεύγει τις αποφάσεις αλλοδαπών δικαστηρίων.

Σημειωτέον ότι η Yahoo μέχρι και σήμερα δεν έχει καταβάλλει τη χρηματική ποινή που της επέβαλε το γαλλικό Δικαστήριο.