Στο εδώλιο για δωροδοκία καθίζει την Intel ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης

0

Για «δωροδοκία και εξαναγκασμό» εταιριών κατασκευής υπολογιστών ώστε να αγοράσουν τα μικροτσίπ της, κατηγορεί την Intel ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο στην 83 σελίδων ομοσπονδιακή αγωγή που συνέταξε.
Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, ο παγκόσμιος γίγαντας της βιομηχανίας των ημιαγωγών, που κατέχει μερίδιο αγοράς της τάξης του 80% παγκοσμίως, είχε επιδοθεί σε μια «διεθνή, συστηματική εκστρατεία παράνομης συμπεριφοράς. Οι ενέργειές του όχι μόνο περιόριζαν άδικα τους πιθανούς ανταγωνιστές, αλλά έβλαπταν και τους μέσους καταναλωτές που στερούνταν καλύτερα προϊόντα και χαμηλότερες τιμές». Ο κ. Κουόμο δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες της υπόθεσης αποτυπώνονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όπως υποστήριξε, η Intel έχει δαπανήσει εκατομμύρια δολάρια –και κάποιες χρονιές δισεκατομμύρια–, προκειμένου να δωροδοκήσει κατασκευαστές υπολογιστών ώστε να προμηθευτούν μικροτσίπ μόνο από αυτή, ενώ στερούσε τα ποσά αυτά από εταιρίες που συνεργάζονταν στενά με ανταγωνιστές της.
Η Intel, μόλις έγινε γνωστή η αγωγή, δήλωσε διά του εκπροσώπου της, Τσακ Μαλόι πως «ούτε οι καταναλωτές, που επωφελούνται διαρκώς από χαμηλότερες τιμές και μεγαλύτερη καινοτομία, ούτε η Δικαιοσύνη υπηρετούνται με την απόφαση να ανοίξει η υπόθεση τώρα» και τη χαρακτήρισε «εντελώς εσφαλμένη».
Ο φάκελος του γίγαντα της πληροφορικής έχει και ευρωπαϊκή διάσταση: τον περασμένο Μάιο η εταιρία καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 1,06 δισεκατομμυρίων ευρώ για δωροδοκία κατασκευαστών και ενός λιανοπωλητή με αντάλλαγμα να προτιμήσουν τα μικροτσίπ της αντί για αυτά της AMD την περίοδο 2002-2007. Η Intel αρνείται τις κατηγορίες και έχει ασκήσει έφεση. Αγωγή κατέθεσε πριν από τέσσερα χρόνια σε βάρος της Intel και η ίδια η βασική ανταγωνίστριά της, AMD. Η εκδίκασή της αναμένεται τον Μάρτιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άντριου Κουόμο έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές σημαντικές δικαστικές διαμάχες και εκτιμάται ότι θα είναι υποψήφιος κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης με τους Δημοκρατικούς το 2010.

Σχόλια