Στο εδώλιο τέσσερα στελέχη της Google

0

Τέσσερα στελέχη της Google Ιταλίας παραπέμπονται σε δίκη από την εισαγγελική αρχή του Μιλάνου έπειτα από τη δημοσίευση βίντεο στο διαδίκτυο, το οποίο δείχνει τέσσερις μαθητές λυκείου να εξευτελίζουν έναν έφηβο με σύνδρομο Ντάουν.

Το ιταλικό πρακτορείο Ansa μετέδωσε ότι τα στελέχη της εταιρείας κατηγορούνται για συνέργεια σε δυσφήμηση και παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.

Σύμφωνα με την εισαγγελική αρχή, οι τέσσερις υπεύθυνοι της εταιρείας είχαν τη «νομική ευθύνη να εμποδίσουν» τη δημοσίευση του υλικού στο Google Video, η οποία είχε προκαλέσει σκάνδαλο στην Ιταλία στα τέλη του 2006.

Η Google υποστηρίζει ότι δε φέρει εύθυνη για το υλικό που ανεβάζουν οι χρήστες στους δικτυακούς τόπους της. Επικαλείται μάλιστα την Οδηγία της ΕΕ για το ηλεκτρονικό εμπόριο, σύμφωνα με την οποία οι πάροχοι διαδικτυκών υπηρεσιών δεν είναι υποχρεωμένες να ελέγχουν προληπτικά το ξένο υλικό που δημοσιεύουν.

Η εταιρεία απομάκρυνε το επίμαχο βίντεο μία ημέρα μετά την αρχική του δημοσίευση, ωστόσο 12.000 χρήστες πρόλαβαν να το δουν.

Η ιταλική δικαιοσύνη παρενέβη έπειτα από καταγγελία του πατέρα του θύματος και της οργάνωσης Vividown, ενός συλλόγου προστασίας των ασθενών με σύνδρομο Ντάουν.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι στη δίκη που έχει οριστεί για τις 3 Φεβρουαρίου είναι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Google Ιταλίας, ένα μέλος του συμβουλίου, ο υπεύθυνος της εταιρείας στην Ευρώπη για την προστασία της προσωπικής ζωής και ο υπεύθυνος Ευρώπης της υπηρεσίας βίντεο.