Στο έλεος “Δούρειου Ίππου” χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί

0

Κωδικοί πρόσβασης και πολλά άλλα στοιχεία 500.000 και πλέον τραπεζικών λογαριασμών στο διαδίκτυο πιστωτικών και χρεωστικών καρτών έχουν κλαπεί τα τελευταία τρία χρόνια εξαιτίας ενός ιού, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως “το πιο εξελιγμένο εργαλείο εγκλήματος που έχει ποτέ αναπτυχθεί”.

Ο “δούρειος ίππος” Sinowal εντοπίστηκε από την εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας RSA, η οποία επισημαίνει ότι ο ιός έχει μολύνει υπολογιστές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η τακτική του Sinowal είναι ιδιαίτερα πονηρή: ο δούρειος ίππος εγκαθίσταται στον υπολογιστή όταν ο χρήστης επισκεφθεί μολυσμένες ιστοσελίδες, οι οποίες συνήθως έχουν σχέση με την πορνογραφία και τον τζόγο αλλά ορισμένες φορές ανήκουν και σε «σοβαρούς» και δημοφιλείς δικτυακούς τόπους.

Το κακόβουλο λογισμικό ενεργοποιείται στη συνέχεια όταν το θύμα επισκεφθεί κάποια από τις 2.700 διευθύνσεις ηλεκτρονικών τραπεζικών πληροφοριών τις οποίες είναι προγραμματισμένος να αναγνωρίζει.

Στη συνέχεια εισάγει παραπλανητικά πεδία στις ιστοσελίδες ζητώντας από το χρήστη να πληκτρολογήσει ευαίσθητα δεδομένα όπως το PIN της κάρτας του ή ο Αριθμός Κοινωνικής Ασφάλισης που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ.

Η απάτη συνεχίζεται χωρίς διακοπή από το Φεβρουάριο του 2006.

“Οι συνέπειες της επίθεσης είναι πραγματικά παγκόσμιες καθώς υπάρχουν τουλάχιστον 2.000 ονόματα χώρου που έχουν πληγεί”, είπε ο Σον Μπράντι της RSA και διευκρίνισε, “ότι έχουν παρατηρήσει ειδικά στις ΗΠΑ και στον Καναδά σημαντική αύξηση των ιών και των παραλλαγών τους”.

Η RSA έχει διαβιβάσει τα κλεμμένα δεδομένα που εντόπισε τόσο στις διωκτικές αρχές όσο και στα οικονομικά ιδρύματα με τα οποία συνεργάζονται τα θύματα.

Ο Μπράντι επεσήμανε ότι επλήγησαν περισσότεροι από 270.000 τραπεζικοί λογαριασμοί και 240.000 πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες από οικονομικά ιδρύματα πολλών κρατών, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Πολωνία.

Κανείς ρωσικός λογαριασμός δεν επλήγη από το Sinowal.