Στο επίκεντρο η διαμάχη μεταξύ FBI και Wikipedia

0

Η αναπαραγωγή της σφραγίδας του FBI στη σχετική καταχώριση της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia έχει προκαλέσει σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των δύο, ενώ νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ενδέχεται το ζήτημα να φτάσει και στις δικαστικές αίθουσες.
Σε επιστολή του, το FBI, προς τα γραφεία της Wikipedia, στο Σαν Φρανσίσκο, η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ επισημαίνει ότι “η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια της σφραγίδας του απαγορεύεται δια νόμου” και τονίζει ότι η οικεία διάταξη προβλέπει την επιβολή προστίμου στους παραβάτες.
Από την πλευρά της, πάντως, η Wikipedia αρνείται ότι παρέβη τον νόμο και κάνει λόγο για παρερμηνεία της διάταξης από τη νομική υπηρεσία του FBI.
Το ζήτημα ανέκυψε μετά την ανάρτηση στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια της σφραγίδας του FBI σε τέσσερις διαφορετικές αναλύσεις. Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών θεώρησε, αντιδρώντας άμεσα, ότι η κίνηση αυτή είναι “προβληματική καθώς διευκολύνει εκούσιες ή ακούσιες παραβιάσεις του νόμου”.
Εκείνο που προκαλεί απορία, πάντως, είναι το γεγονός ότι το FBI αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο στην κίνηση της Wikipedia, όταν η σφραγίδα του είναι αναρτημένη σε χιλιάδες ακόμη ιστοσελίδες, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί οποιοδήποτε ζήτημα.

Σχόλια