Στο Ευρωκοινοβούλιο τα υπερκέρδη των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας

0

Στο Στρασβούργο διεξήχθη χθες μια από τις πιο κρίσιμες μάχες για το θέμα των κερδών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας του Ευρωκοινοβουλίου συνεδρίασε προκειμένου να αποφασισθεί αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνει αποδεκτή την πρόταση της Κομισιόν περί μειώσεως των τελών περιαγωγής της κινητής τηλεφωνίας στις χώρες της Ε.Ε. έως και 70%.

Η τελική απόφαση δεν θα ληφθεί πριν από τις 7 Ιουνίου 2007 οπότε και θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Υπουργών, αλλά η στάση του Ευρωκοινοβουλίου είναι καθοριστική για τα σχέδια της αρμόδιας επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία έχει βάλει στο στόχαστρό της τα «υπερκέρδη» των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας από τις υπηρεσίες περιαγωγής, που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Ωστόσο εκπρόσωποι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας υποστηρίζουν ότι η πρόταση για το roaming θα προκαλέσει μαζικές ανισότητες μεταξύ των εταιρειών, πλήττοντας τον ανταγωνισμό και κατά συνέπεια τους καταναλωτές που κάνουν χρήση του κινητού τους σε τρίτες χώρες.

Υποστηρίζουν δε ότι ο έλεγχος των τιμών περιαγωγής θα πλήξει μικρότερες επιχειρήσεις σε χώρες όπως η Αυστρία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία και το Βέλγιο, καθώς τα έσοδα, που έως τώρα έχουν, από τη διάθεση του δικτύου τους σε ξένους ομίλους θα συρρικνωθούν.

Σχόλια