Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο το Uber, η εφαρμογή που κάνει το ΙΧ σου ταξί

0

 

Σε ερώτημα Ισπανού δικαστή για την διαδικτυακή εφαρμογή σύνδεσης με taxi Uber, καλείται να απαντήσει το ευρωπαϊκό δικαστήριο και συγκεκριμένα για το εάν το Uber είναι “απλώς υπηρεσία μεταφοράς” ή μια ψηφιακή υπηρεσία.

Ο δικαστής από την Βαρκελώνη παρέπεμψε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στο Λουξεμβούργο, υπόθεση που εισήγαγε η βασική εταιρεία ταξί της πόλης ενάντια στο Uber, στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με πληροφορίες από το reuters.

Βασικά ερωτήματα που ετέθησαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την λειτουργία του Uber, το οποίο συνδέει επιβάτες με πρόθυμους οδηγούς οι οποίοι χρησιμοποιούν τα δικά τους Ι.Χ. αυτοκίνητα, είναι αν η συγκεκριμένη δραστηριότητα χαρακτηρίζεται απλώς “μεταφορική δραστηριότητα” ή ως “ηλεκτρονική διαμεσολάβηση” ή ως “υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας”

«Σύμφωνα με την σημερινή είδηση το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα καθορίσει αν οι εθνικοί κανόνες που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα στις ψηφιακές υπηρεσίες, όπως το Uber είναι νόμιμες και σύμφωνες με το ευρωπαϊκό δίκαιο”, δήλωσε ο κ. Mark MacGann στέλεχος του UBER και επικεφαλής της Δημόσιας Πολιτικής της εταιρίας.

Από την έναρξη του στην Ευρώπη το 2011 το Uber αντιμετώπισε σθεναρή αντίσταση από τις συμβατικές εταιρίες ταξί οι οποίες διαμαρτύρονται ότι τις ανταγωνίζεται με αθέμιτο τρόπο, παρακάμπτοντας τις τοπικές νομοθεσίες σχετικά με την αδειοδότηση και την ασφάλεια.

Σύμφωνα με δήλωση του κ. MacGann, η έκδοση της απόφασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναμένεται μέχρι το φθινόπωρο του επόμενου έτους.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση χαρακτηρισμού της υπηρεσίας ως “απλή υπηρεσία μεταφοράς” το Uber υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες σχετικά με ζητήματα αδειοδότησης, ασφάλισης και ασφάλειας. Σε περίπτωση χαρακτηρισμού του Uber ως υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας, θα μπορούσε να χαίρει ιδιαίτερης προστασίας, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.
 

Σχόλια