Στο φως έγγραφα σχετικά με τη δικαστική διαμάχη ΗΠΑ-Yahoo για τις παρακολουθήσεις

0

Η αμερικανική εταιρία τεχνολογίας Yahoo, ανακοίνωσε τη δημοσιοποίηση 1.500 σελίδων μυστικών εγγράφων σχετικά με τη νομική της διαμάχη με την κυβέρνηση των ΗΠΑ (2007-2008), για την επέκταση των νόμων περί παρακολουθήσεων.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε blog της εταιρείας, αναφέρεται ότι τα εν λόγω έγγραφα «υπογραμμίζουν το πώς έπρεπε να πολεμήσουμε σε κάθε βήμα για να αντισταθούμε στις προσπάθειες παρακολούθησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ», ενώ τονίζεται ότι κάποια στιγμή η κυβέρνηση απείλησε με την επιβολή προστίμων ύψους 250.000 δολαρίων ημερησίως εάν η εταιρεία δεν συμμορφωνόταν.

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι το 2007, η αμερικανική κυβέρνηση τροποποίησε ένα νόμο για να απαιτεί δεδομένα χρηστών από online υπηρεσίες, ωστόσο, η εταιρία αρνήθηκε να συμμορφωθεί, καθώς θεωρούσε τη ρύθμιση αντισυνταγματική.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα: «Η πρόκλησή μας και η ακόλουθη έφεση δεν ήταν επιτυχείς, το δικαστήριο μας διέταξε να παραδώσουμε στην κυβέρνηση τα δεδομένα που ζητούσε», ενώ στη συνέχεια, γίνεται αναφορά, στο FISC (Foreign Intelligence Surveillance Court) και FISC-R, τα δικαστήρια που διαχειρίζονται αιτήματα παρακολούθησης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ καθώς και άλλα νομικά ζητήματα που σχετίζονται με έρευνες εθνικής ασφαλείας.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι τα αρχεία αυτά δεν είναι προσιτά στο κοινό, ως απόρρητα. «Για παράδειγμα, ο ρόλος μας στην αγωγή του 2007-2008 παρέμεινε απόρρητος μέχρι το 2013. Ωστόσο, αγωνιστήκαμε για την άρση του απορρήτου και τον διαμοιρασμό των πορισμάτων της υπόθεσης».
 

Σχόλια