Στο μικροσκόπιο της Βουλής το ζήτημα της ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων

0

Αρκετοί Βουλευτές της ειδικής μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σωφρονιστικού συστήματος εξέφρασαν τον προβληματισμό τους αναφορικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, με το οποίο προβλέπονται τα μέσα ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και εν αδεία κρατουμένων.

Τα μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής ενημέρωσαν τους Βουλευτές της ως άνω αναφερθείσας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, σχετικά με το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης και το σχετικό προσχέδιο νόμου, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πιο αναλυτικά, με το προσχέδιο νόμου προβλέπονται τρείς (3) κατηγορίες επιτηρούμενων. Οι κρατούμενοι, που έχουν καταδικαστεί με στερητικές της ελευθερίας ποινές, θα μπορούν να κάνουν χρήση των νέων διατάξεων και να αποφυλακίζονται, υπό τον όρο του κατ΄ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, εφόσον έχουν εκτίσει μέρος της ποινής. Αναφορικά με το μέτρο της προσωρινής κράτησης, ο ανακριτής θα μπορεί να αποφασίζει την ηλεκτρονική επιτήρηση προκειμένου η προσωρινή κράτηση να είναι το έσχατο δικονομικό μέσο. Τέλος, η ηλεκτρονική επιτήρηση είναι δυνατό να έχει εφαρμογή και για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους.

Σε κάθε περίπτωση, θα απαιτείται η συναίνεση του κατάδικου ή του υπόδικου, ενώ το κόστος των ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης φέρει ο κατηγορούμενος και αν κριθεί με ειδική αιτιολογία ότι στερείται της σχετικής οικονομικής δυνατότητας, θα το καλύπτει το κράτος.

Σχετικά με το ζήτημα της παραβίασης της ηλεκτρονικής επιτήρησης, τα μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής επεσήμαναν ότι το ηλεκτρονικό βραχιόλι θα μπορεί πολύ δύσκολα να παραβιαστεί και, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα υπάρχει σχετική ειδοποίηση με συναγερμό. «Το πιθανότερο είναι πως το μέσο ηλεκτρονικής επιτήρησης θα είναι βραχιόλι στο πόδι, που δεν θα φαίνεται» είπε το μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής κ. Ευ. Μήτρου, τονίζοντας ότι το μέσο της ηλεκτρονικής επιτήρησης δεν θα πρέπει να είναι εμφανές και να προσβάλει την προσωπικότητα του επιτηρούμενου.

Όπως εξήγησε στους Βουλευτές η Πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, κ. Χρ. Παπαταξιάρχη, «ζητούμενο της Επιτροπής ήταν να εισηγηθεί τρόπους εφαρμογής της ηλεκτρονικής επιτήρησης στο πλαίσιο των μέτρων δικονομικού καταναγκασμού της απόλυσης υπό όρους και των αδειών κρατουμένων, με κύριο στόχο την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης χωρίς κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια».

Σχόλια