Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών η Google

0

Ανοίγει και επισήμως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση έρευνα επί καταγγελιών κατά της Google, αναφορικά με τη μη συμμόρφωσή της προς τους κανόνες ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, η Google έκανε κατάχρηση της ηγετικής της θέσης μεταξύ των μηχανών αναζήτησης του διαδικτύου. Τις καταγγελίες κατά της Google έκαναν μικρότερες ανταγωνιστικές της επιχειρήσεις, που ισχυρίζονται ότι ο αμερικανικός διαδικτυακός κολοσσός υποβάθμισε τις ιστοσελίδες τους στη σειρά προβολής τους μεταξύ των αποτελεσμάτων αναζήτησης προκειμένου να εξαλείψει τον ανταγωνισμό.
Η αρμόδια επιτροπή που θα εξετάσει για λογαριασμό της Ένωσης το ζήτημα θα επιχειρήσει να διακριβώσει αν η Google δίνει προτεραιότητα, κατά την εμφάνιση των αποτελεσμάτων αναζήτησης, στις δικές της υπηρεσίες.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλισθεί και μελλοντικά ο υγιής ανταγωνισμός όλων των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων.
Η πρωτοκαθεδρία της Google στην Ευρωπαϊκή αγορά είναι αδιαμφισβήτητη, με την εταιρεία να ελέγχει το 80%, έναντι ποσοστού 66% στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε περίπτωση που η Κομισιόν κρίνει την εταιρεία ένοχη για παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού θα μπορούσε να της επιβάλει πρόστιμο ίσο ακόμη και με το 10% του ετήσιου κέρδους της, που πέρυσι ξεπέρασε τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σχόλια