Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών οι μέθοδοι της Google

0

Το ενδεχόμενο παραβίασης της νομοθεσίας για την προστασία του ανταγωνισμού από μέρους της Google εξετάζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας, εξετάζεται αν ο αμερικανικός διαδικτυακός κολοσσός ζητεί από τους διαφημιστές να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για την προβολή μηνυμάτων, με αντάλλαγμα την προνομιακή εμφάνισή τους στην κορυφή των καταλόγων με τα αποτελέσματα αναζήτησης σε κάθε χρήση της αντίστοιχης μηχανής του. Επιπλέον, ερευνάται αν η Google προκάλεσε προβλήματα σε επιχειρήσεις που θέλησαν να διακόψουν τη συνεργασία τους με την εταιρεία.
Τα δύο ζητήματα συγκαταλέγονται μεταξύ των 120 ερωτημάτων που απευθύνει στην εταιρεία και συνεργαζόμενες με αυτήν επιχειρήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο σχετικής έρευνας για τη διαπίστωση πιθανών παραβιάσεων του δικαίου του ανταγωνισμού.
Η σχετική λίστα με τα επίμαχα ερωτήματα, όπως δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα The International Herald Tribune, φαίνεται να εστιάζει στις μεθόδους που παγίως φέρεται να έχει υιοθετήσει η Google, χειραγωγώντας τη σειρά εμφάνισης αποτελεσμάτων στη μηχανή αναζήτησής της.
Η σχετική έρευνα άρχισε στις 30 Νοεμβρίου του 2010, μετά από σειρά καταγγελιών και παραπόνων από εταιρείες στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία.