Στο στόχαστρο η Vodafone και η UBS για φοροδιαφυγή

0

Οι ινδικές αρχές κατηγορούν την βρετανική Vodafone για φοροδιαφυγή ύψους 2,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αφορά την αγορά πλειοψηφικού μεριδίου στην ινδική Hutchison Essar, τον Μάρτιο του 2007.

Οι ινδικές αρχές ζητούν από τη βρετανική εταιρεία να καταβάλει φόρους για τη συμφωνία των 11,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την αιτιολογία ότι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας βρίσκονται στην Ινδία.

Ωστόσο η Vodafone επιμένει ότι η επιχειρηματική συμφωνία έγινε μεταξύ δύο εταιρειών οι οποίες δεν είναι ινδικές, και έτσι οι αρχές της Ινδίας δεν έχουν δικαιοδοσία.

Η υπόθεση εκδικάζεται στο Μουμπάι και ενδεχόμενη απόφαση αναμένεται σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Vodafone.

Στο μεταξύ, άλλη μια φορολογική υπόθεση συγκλονίζει την UBS, μετά τις αποκαλύψεις ενός πρώην τραπεζίτη της UBS, του Μπράντλι Μπίρκενφελντ, σε δικαστήριο της Φλόριντα την περασμένη εβδομάδα, ότι παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εύπορους επενδυτές από τις ΗΠΑ για το πως να αποκρύπτουν περιουσιακά του στοιχεία από τις φορολογικές αρχές με σκοπό να γλιτώνουν εκατομμύρια δολάρια από φόρους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, κλιμάκιο των αρμοδίων αρχών στις ΗΠΑ έχει ζητήσει τη μετάβασή του στην Ελβετία για να ερευνήσει την υπόθεση.