Στο στόχαστρο της Κομισιόν οι μηχανές αναζήτησης

0

Έκθεση ειδικών για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνει ότι οι πληροφορίες που συγκεντρώνουν για τους χρήστες οι μηχανές αναζήτησης είναι δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που χρήζουν της αντίστοιχης προστασίας, και δεν πρέπει να διατηρούνται για περισσότερο από έξι μήνες.

Αν η Κομισιόν αποδεχτεί τις συστάσεις των ειδικών, οι γίγαντες της διαδικτυακής αναζήτησης, Google, Yahoo και Microsoft, θα μπορούσαν να βρεθούν σε δύσκολη θέση.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης από την ευρωπαϊκή «Ομάδα Εργασίας του Άρθρου 29», η Google έσπευσε να υπερασπιστεί τις πρακτικές της υποστηρίζοντας ότι η συλλογή δεδομένων είναι απαραίτητη για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Η Google επισήμανε ακόμα ότι τα δεδομένα των χρηστών καθίστανται ανώνυμα με ειδικούς αλγόριθμους έπειτα από διάστημα 18 μηνών. Η ίδια τακτική εφαρμόζεται από τη Microsoft, ενώ στο Yahoo το αντίστοιχο διάστημα είναι 13 μήνες.

Η Ομάδα Εργασίας επιβεβαιώνει στην έκθεσή της την προσωπική φύση τόσο των διαδικτυακών διευθύνσεων (IP) όσο και των πληροφοριών που συλλέγονται αυτόματα μέσω των λεγόμενων cookies (μικρά αρχεία που αποθηκεύουν οι δικτυακοί τόποι στους υπολογιστές των χρηστών).

Ζητά από τις μηχανές αναζήτησης να ενημερώνουν καλύτερα τους χρήστες για τη συλλογή δεδομένων, ειδικά μάλιστα όταν τα δεδομένα που συλλέγονται από μία υπηρεσία μεταφέρονται αυτόματα και σε άλλη (για παράδειγμα, από την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη μηχανή αναζήτησης).

Από την πλευρά του, ο Πίτερ Φλάισερ, σύμβουλος της Google για θέματα ιδιωτικής ζωής, δήλωσε ότι η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στην προστασία των χρηστών και χρησιμοποιεί τα δεδομένα χρήσης αποκλειστικά για τη βελτίωση των υπηρεσιών της.

Σχόλια