Στον αέρα το αντίπαλο δέος της Wikipedia

0

Η Knol είναι η νέα «ανοιχτή» διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, η οποία εγκαινιάστηκε από την Google και θυμίζει πολύ τη δημοφιλή Wikipedia, ωστόσο βασίζεται σε διαφορετική αρχή λειτουργίας.

Η νέα υπηρεσία, η ονομασία της οποίας σημαίνει «μονάδα γνώσης» (προκύπτει από την αγγλική λέξη «knowledge», που σημαίνει γνώση), φιλοξενεί μόνο ενυπόγραφα άρθρα, σε αντίθεση με την Wikipedia, η οποία επιτρέπει σε οποιονδήποτε χρήστη να παρέμβει στα καταχωρημένα λήμματα, με το σκεπτικό ότι κάποιος ειδικός θα διορθώσει αργότερα τυχόν λάθη και παραπλανητικά στοιχεία.

«Κάθε knol θα έχει έναν συγγραφέα, ή μια ομάδα συγγραφέων, οι οποίοι βάζουν το όνομά τους πίσω από το περιεχόμενο» αναφέρουν στον δικτυακό τόπο της Google ο μάνατζερ προϊόντων Σέντρικ Νουπόντ και ο μηχανικός λογισμικού Μάικλ ΜακΝάλι.

Όπως είχε ανακοινώσει παλαιότερα η Google, οι συγγραφείς που συνεισφέρουν λήμματα στο Knol μπορούν να επιτρέψουν την προβολή διαφημίσεων στα άρθρα τους για να μοιράζονται με την εταιρεία τα διαφημιστικά έσοδα.

Τα περισσότερα άρθρα που εμφανίζονταν στο Knol την Πέμπτη έχουν σχέση με την ιατρική, ωστόσο η θεματολογία είναι αρκετά ευρεία

Το μέλλον θα δείξει αν το Knol θα γνωρίσει την ίδια επιτυχία με τη Wikipedia, η οποία βρίσκεται σταθερά στη λίστα με τους δέκα δημοφιλέστερους δικτυακούς τόπους.

Σχόλια