Στροφή των νέων στα VPN’s για ασφαλές παράνομο downloading

0

Έρευνα δημοσίευσε ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας, σύμφωνα με την οποία ολοένα περισσότεροι νέοι χρησιμοποιούν VPN’s (virtual private networks) με σκοπό το παράνομο downloading αρχείων μουσικής και βίντεο.

Οι Σουηδό ερευνητές επεσήμαναν ότι από το 2009 μέχρι σήμερα παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 40 τοις εκατό στο ποσοστό των νέων που χρησιμοποιούν δίκτυα VPN’s για την ανταλλαγή αρχείων μουσικής και κινηματογραφικών ταινιών. Η αύξηση ερμηνεύεται ως αντίδραση των νέων χρηστών του διαδικτύου στη διεθνή τάση αυστηροποίησης του νομικού πλαισίου καταπολέμησης της πειρατείας. Άλλωστε και το ίδιο το PirateBay προέτρεπε τους χρήστες του να κάνουν χρήση των δικτύων VPN’s ως εναλλακτικό και ασφαλέστερο τρόπο downloading: «Υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να παρακαμφθεί ένα φίλτρο αποκλεισμού που έχει επιβληθεί σε μία ιστοσελίδα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε μία υπηρεσία VPN για να είστε ανώνυμοι και να μην λογοκρίνει κανείς το δίκτυο από το οποίο συνδέεστε».

Τα δίκτυα VPN’s είναι περισσότερο ασφαλή από τα συμβατικά και επιτρέπουν την ανταλλαγή δεδομένων μέσα από κρυπτογραφημένα firewalls, πράγμα που τα καθιστά ιδανικά για την πειρατική διακίνηση αρχείων. Ένα τέτοιο δίκτυο είναι και το BT Guard, που χρησιμοποιείται για την προστατευμένη ανταλλαγή αρχείων bit torrent. «Τα δίκτυα VPN’s ίσως γίνουν το νέο “κόκκινο πανί” στον πόλεμο κατά της πειρατικής διακίνησης αρχείων», προέβλεψε ο αναλυτής Mark Mulligan.

Η αλήθεια είναι ότι ολοένα περισσότερες ιστοσελίδες λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν τους χρήστες τους, είτε ανωνυμοποιώντας τις διευθύνσεις IP, ώστε να μην είναι ανιχνεύσιμες, είτε καταστρέφοντας πλήρως κάθε εγγραφή downloading μετά από εφτά μέρες. «Η στροφή των νέων στα δίκτυα VPN’s υπό μία έννοια αποτελεί νίκη για τη μουσική βιομηχανία. Στόχος δεν ήταν να σταματήσει τελείως το κατέβασμα, αλλά να γίνει πολύ πιο δύσκολο και άβολο. Τα δίκτυα VPN’s είναι σύνθετα και προσφέρονται επί πληρωμή, συνεπώς χάνεται όλο το νόημα του downloading», σχολίασε ο Mulligan.