Συγγραφείς ενάγουν αμερικανικά πανεπιστήμια για σχέδιο ψηφιοποίησης βιβλίων

0

Ως τη μεγαλύτερη παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που έχει γίνει ποτέ καταγγέλλουν ενώσεις συγγραφέων στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά την ενέργεια πέντε αμερικανικών πανεπιστημίων να προχωρήσουν σε δημιουργία e-βιβλιοθηκών με ψηφιακά βιβλία σκαναρισμένα από τη Google. Συγκεκριμένα, τα Πανεπιστήμια του Μίσιγκαν, του Ουισκόνσιν, της Ιντιάνα, της Καλιφόρνια και του Κορνέλ, κατονομάζονται ως εναγόμενοι σε αγωγή που κατατέθηκε από τις ενώσεις για το θέμα του προγράμματος HathiTrust. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και επιτρέπει σε φοιτητές και μέλη ΔΕΠ την πρόσβαση στα λεγόμενα «ορφανά έργα», δηλαδή εξαντλημένα από την αγορά βιβλία, των οποίων οι συγγραφείς είναι αδύνατο να εντοπιστούν.

Ο πρύτανης του Μίσιγκαν, Paul Courant, αφού ξεπέρασε την αρχική έκπληξη για την νομική κινητοποίηση των συγγραφικών ενώσεων, δήλωσε πεπεισμένος πως ό,τι κάνουν δεν υπερβαίνει τα όρια της νόμιμης χρήσης των έργων. Η Google έχει ήδη ψηφιοποιήσει περίπου 5.000.000 βιβλία, στα οποία αναμένεται να προστεθούν άλλα τόσα.

Οι συγγραφείς από την πλευρά τους επιμένουν για την κραυγαλέα παρανομία της πράξης. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Αυστραλιανής Ένωσης Συγγραφέων, Angelo Loukakis, ισχυρίστηκε ότι τα αμερικανικά πανεπιστήμια δεν έχουν καμιά εξουσία να αποφασίζουν πότε θα εκπέσει ένας συγγραφέας από τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του έργου του, και χαρακτήρισε τα ψηφιοποιημένα βιβλία όχι «ορφανά» αλλά «αρπαγμένα». Με την άποψή του ευθυγραμμίστηκε η Daniele Simpson της αντίστοιχης οργάνωσης στον Καναδά. «Πώς είναι δυνατόν οι συγγραφείς από την Ιταλία, το Κεμπέκ ή την Ιαπωνία να λάβουν γνώση ότι μία ομάδα ακαδημαϊκών στο Ann Arbor του Μίσιγκαν αποφάσισε ότι τα βιβλία τους είναι ορφανά;».

Ως ενάγοντες εμφανίζονται η Αμερικανική Ένωση Συγγραφέων (US Authors Guild) και οχτώ συγγραφείς ατομικά –μεταξύ των οποίων οι γνωστοί Fay Weldon και James Shapiro- και επιδίωξή τους είναι να εμποδίσουν την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος, που έχει οριστεί για τον Οκτώβρη. Ισχυρίζονται ότι έργα σχεδόν από όλες τις χώρες παγκοσμίως -ακόμη και βιβλία που εκδόθηκαν μόλις το 2001 σε Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ισπανία και Ην.Βασίλειο- αποτέλεσαν αντικείμενο ψηφιοποίησης.

Η αγωγή πιθανόν να επηρεάσει την εξέλιξη και άλλης διαμάχης της Google με τους εκδότες βιβλίων στην Αμερική. Ο συγκεκριμένος δικαστικός αγώνας μετρά ήδη έξι χρόνια και αναμένεται εντός ολίγων ημερών να γίνει η νέα συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση της αμοιβής που θα δίνει η εταιρεία στους εκδότες για εμπορική εκμετάλλευση των έργων.
 

Σχόλια