Συλλήψεις μελών του Facebook στην Κροατία

0

Οι αστυνομικές αρχές της Κροατίας συνέλαβαν και ανακρίνουν άτομα, τα οποία ασκούν δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης, των μέσων ενημέρωσης και της αντιπολίτευσης μέσω του διαδικτύου και της ομάδας που δημιούργησαν στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, Facebook.

Η εν λόγω ομάδα, η οποία αριθμεί περισσότερα από 80.000 μέλη, κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση των ατομικών τους δικαιωμάτων από την πολιτεία.

Επιπλέον έχει απευθύνει μέσω ίντερνετ έκκληση για συμμετοχή σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής στην πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Η εκδήλωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο.

“Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 90, μια κυβέρνηση στην Κροατία ασκεί πιέσεις σε πολίτες που επιθυμούν να εκφράσουν ελεύθερα τις πολιτικές τους απόψεις”, γράφει η εβδομαδιαία κροατική εφημερίδα, Nacional.

Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει ότι η αστυνομία συνέλαβε τον συντονιστή των διαμαρτυριών στην πόλη Ζαντάρ. Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα “business.hr” αναφέρει ότι η αστυνομία συνέλαβε ακόμα ένα άτομο στο Ζάγκρεμπ την ώρα που αναρτούσε αφίσες διαμαρτυρίας στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Αξιωματούχος της αστυνομίας επιβεβαίωσε τη σύλληψη ενός “ακτιβιστή” του Facebook στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Ζλάτκο Μεχούν δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να φοβάται την κριτική που ασκείται μέσω του διαδικτύου.

Σχόλια