Σύλληψη 53χρονου από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για παραβίαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας

0

 Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από καταγγελία εκπροσώπου της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων («Ε.Π.Ο.Ε.»), σύμφωνα με την οποία η ιστοσελίδα «www. greekstars.com» παρείχε τη δυνατότητα σε χρήστες-μέλη να «κατεβάζουν» ψηφιακά αρχεία χωρίς την άδεια των δημιουργών και των δικαιούχων εταιρειών που έχουν τα αντίστοιχα συγγενικά δικαιώματα.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την καταγγελία, χρήστες της συγκεκριμένης ιστοσελίδας «κατέβασαν» κινηματογραφικές ταινίες, τα πνευματικά δικαιώματα των οποίων ανήκουν σε εταιρείες-μέλη της Ε.Π.Ο.Ε, περισσότερες από 5εκ. φορές. Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγαν διεξοδική ψηφιακή έρευνα και ανάλυση και κατέληξαν ότι πράγματι ο διαχειριστής της επίμαχης ιστοσελίδας είναι ο 53χρονος συλληφθείς. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία του παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού και ψηφιακή διερεύνηση του κινητού τηλεφώνου του και διαπιστώθηκε ότι ο ίδιος διαχειριζόταν την ιστοσελίδα.

Να σημειωθεί ότι το κινητό τηλέφωνο τύπου smartphone κατασχέθηκε και απεστάλη για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Ο συλληφθείς με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία οδηγήθηκε στις Εισαγγελικές Αρχές της Καβάλας ενώ η ψηφιακή έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εντοπιστούν και άλλα εμπλεκόμενα άτομα στην υπόθεση.

Σχόλια