Σύλληψη Ισπανού για δημιουργία ιού που κατασκοπεύει μέσω των webcams

0

Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν άνδρα ύποπτο για κλοπή κωδικών τραπεζικών λογαριασμών μέσω του διαδικτύου και για τη δημιουργία ενός ιού που μπορεί να κατασκοπεύει τους κατόχους των ηλεκτρονικών υπολογιστών μέσω της ψηφιακής κάμερας του υπολογιστή (webcams). Ο 37χρονος Ισπανός, σε βάρος του οποίου αναμένεται να ασκηθεί ποινική δίωξη, κατηγορείται ότι δημιούργησε τον εν λόγω ιό και τον διένειμε μέσω προγράμματος ανταλλαγής αρχείων με τη μορφή μουσικού αρχείου ή εικόνας.

Οι αρχές της χώρας πρωτοανακάλυψαν τον ιό τον Ιούλιο του 2004 από έναν χρήστη που βρήκε το ύποπτο αρχείο στον υπολογιστή του και το παρέδωσε σε αυτές, ενώ μετά από αναλύσεις, βρέθηκε ότι ο ιός δημιουργήθηκε το 2003.

Παράλληλα με τη σύλληψη του 37χρονου, κατασχέθηκε ο υπολογιστής του, όπως επίσης εκατοντάδες φωτογραφίες και έγγραφα. Πάντως, εκφράζονται φόβοι ότι εκατοντάδες ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να έχουν μολυθνεί από το συγκεκριμένο ιό και συνιστούν στους χρήστες να αποσυνδέουν την ψηφιακή κάμερα από τον υπολογιστή, όταν αυτή δεν είναι σε χρήση.

Σχόλια